2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Matrjoska babához hasonlít a mexikói maja piramis

2016. november 17. 15:10

A kelet-mexikói romvárosban, Chichén Itzában található Kukulkán-piramis egyre inkább kezd egy matrjoska babához hasonlítani. Miután néhány évtizeddel ezelőtt megtaláltak alatta egy kisebb piramist, most egy harmadikra is rábukkantak. 

A ma ismert piramis alatt található, évtizedekkel korábban megtalált 20 méter magas építményen belül egy másik, 10 méter magas piramist is felfedeztek a kutatók - olvasható a The Guardian cikkében. Ráadásul mindkét piramis a 30 méter magas, Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá-i Kukulkan-piramison belül található. A helyszínen dolgozó mérnökök és antropológusok szerint a legkisebb piramist 550 és 800 között építhették. A középső, a 800 és 1000 közötti időszakra datálható piramist már az 1930-as években felfedezték, míg a legnagyobb, ma is látható építmény építési ideje 1050 és 1300 közöttre tehető. A felfedezés arra enged következtetni, hogy az El Castillo néven is ismert piramist három szakaszban építették meg. 

„Olyan ez, mint egy matrjoska baba. A nagy alatt van egy másik, majd még egy” – mondta Rene Chavez Seguro geofizikus, a projekt vezetője. Számos oka lehetett annak, hogy több épületet is felhúztak egymásra: ilyen lehetett többek között az építmények állagromlása, valamint egy új vezető felbukkanása is – mondta Denisse Argote, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet kutatója. A legkisebb piramist non-invazív technológia segítségével észlelték, vagyis anélkül, hogy utat törtek volna a piramis belsejébe.

Argote szerint a felfedezés betekintést enged az „eredeti” maja kultúra világába, még abból az időszakból, mielőtt a civilizáció a mai Mexikó középső részéről érkező népesség befolyása alá került volna. 2015-ben a kutatók kiderítették, hogy a Kukulkán-piramis egy cenotéra, vagyis egy természetes úton kialakult kútszerű karsztképződményre épült. A természeti jelenség, amelyet a maják szentként tiszteltek, nagyon gyakori ebben a régióban, 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár