2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eddig ismeretlen üregeket találtak a gízai nagypiramisban

2016. október 18. 10:28 MTI, Múlt-kor

Tudósok úgy vélik, hogy két, eddig ismeretlen üreget fedeztek fel a gízai nagypiramisban elemzéssel kiegészített hőkamerás technológiának köszönhetően. A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett "üreg", ami lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó.

Az egyiptomi régészeti minisztérium hétvégi bejelentése szerint "két anomáliára" bukkantak a 4500 éve, Hufu fáraó uralkodása alatt épült piramisban. További vizsgálatokra lesz szükség az esetleges üregek méretének, jellemzőinek és funkciójának feltérképezéséhez.

A Hufu-piramis (más néven Kheopsz-piramis) a IV. dinasztia II. uralkodója, Sznofru fáraó és I. Hotepheresz királyné gyermekéről kapta a nevét. Gízai piramisa a legnagyobb egyiptomi piramis (magassága: 146,5 méter). Kheopsz uralma a királyi hatalom csúcspontját jelenti az Óbirodalom korában, halotti kultuszát halála után kétezer évvel, a XXVI. dinasztia korában is fenntartották. A piramisnak eddig három ismert kamrája volt.

A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett "üreg", ami lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó. A műszerek a piramis északkeleti oldalán is érzékeltek egy üreget. A projekt 2015 októberében indult azzal a céllal, hogy megkeressék a Kheopsz-piramis és szomszédja, a Hafré-piramis, valamint a Kairó déli részén lévő dahsúri tört és a dahsúri vörös piramis esetleges rejtett termeit.

Zahi Havasz, az egyiptomi piramisok radarvizsgálatát végző tudóscsoport vezetője javaslatára a különleges technológiával először a már ismert három kamra egyikét mutatták ki, hogy ellenőrizzék a módszer megbízhatóságát. A tavalyi hőkamerás vizsgálatok a piramis belsejében észleltek nagy eltérést - a legalsó sorban lévő három kőtömbnek a többinél magasabb volt a hőmérséklete.

A projekt során infravörös termográfos, müonelemzéses és háromdimenziós módszert alkalmaznak, melyek mindegyike kíméletes eljárás. A müonok a röntgensugarakhoz hasonlóan hatolnak be a testbe, és segítségükkel lehetővé válik a csontok feltérképezése. Több száz méternyi kövön képesek áthatolni, mielőtt elnyelődnek - olvasható a ScanPyramids közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár