2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dühösen fakadt ki besúgó prostituálttal összeállt bűnözőtársára Bonnie és Clyde

2016. augusztus 29. 11:35 MTI

A harmincas évek hírhedt amerikai gengszterpárosa, Bonnie és Clyde egy bandatagjukhoz írt indulatos levelét árverezi el szeptemberben a bostoni székhelyű RR Auctions. A négyoldalas levél, amely akár 40 ezer dollárért (11 millió forintért) is elkelhet, Bonnie Parker kézírásával íródott, de Clyde Barrow írta alá 1934 áprilisában.

Az RR Auctions szakértője szerint Clyde elég rosszul írt, ezért diktált Bonnie-nak. A levél bandatagjukhoz, Raymond Hamiltonhoz szólt, akinek segítettek megszökni az Esthami Állami Börtönből. Azt hitték, Hamilton hálás lesz, de nem így történt. Egy korábbi osztozkodás miatt is mérgesek voltak rá. Clyde pedig nem fogta vissza dühét, amikor az ismét bebörtönzött Hamiltonnak írt a Dallas megyei börtönbe.

Felhánytorgatta, hogy a Barrow bandában minden jól ment addig, amíg Hamilton bele nem esett egy prostituáltba. Bonnie és Clyde rögtön sejtették, hogy a nő besúgó. Végül kiderült, hogy valóban az volt, és így Hamiltont megint lecsukták. Ekkor írta neki a levelet a hírhedt bűnözőpár. A levélben "gyávának" nevezte bandatársát, amiért nem szállt szembe az elfogásakor a rendőrökkel és dühösen vágta a fejéhez, hogy akkor kellett volna megölnie, amikor még megtehette. Azt is megírta: tisztában van azzal, hogy rá is hasonló sors vár, de ő nem fogja feladni ellenállás nélkül. Azzal zárta sorait, hogy csak azt akarta Hamilton tudomására hozni, hogy soha többé ne várjon tőle semmilyen szimpátiát vagy segítséget.

Hamilton nem kerülte el a villamosszéket, 1935. május 10-én végezték ki. Az 1934 májusában a rendőrséggel folytatott tűzharcban lelőtt Bonnie és Clyde legendája még mindig sokakat érdekel, bár bankrablások és gyilkosságok is fűződtek a nevükhöz, az idők során romantikus hősökké váltak a popkultúrában és számos film is készült róluk. 2012-ben az RR Auctions 500 ezer dollárért árverezte el a két pisztolyt, amit holttestük mellett találtak. Az árverési ház szerint nem lehet tudni, hogy eljutott-e Hamiltonhoz a levél, mely Richard Schmid seriffnél kötött ki, aki hónapokkal később megosztotta tartalmát az újságokkal. A levél a seriff családjának tulajdonában maradt egészen mostanáig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár