2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi köze volt Donald Trump édesapjának a Ku Klux Klán miatt 1927-ben kitört zavargáshoz?

2016. március 2. 08:37

Donald Trump vasárnap a CNN egyik adásában arra a kérdésre, hogy elítéli-e a Ku Klux Klán egykori birodalmi varázslóját, az antiszemita összeesküvés-elméleteiről ismert (több műve a szélsőségesen jobboldali, hungarista és nyíltan náci szerzők műveit kiadó Gede Testvéreknél magyarul is megjelent) David Duke-ot, a Ku Klux Klánt, valamint a fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszista csoportokat, Trump így válaszolt: mielőtt ezt megtenné, behatóbban meg kellene ismernie a tevékenységüket. „Semmit sem tudok David Duke-ról, rendben?” – fakadt ki Trump. David Duke múlt héten azt nyilatkozta, hogy aki nem Trumpra szavaz, az „elárulja az örökségét”.

Trump Twitteren közölte, hogy a múlt héten folyamán egy sajtótájékoztatón már visszautasította Duke támogatását. A republikánus elnökjelöltségért folyó verseny egyik esélyese 2000-ben ráadásul azért lépett ki a Reform Pártból, mivel annak tagja volt Duke, az általa neonácinak bélyegzett Pat Buchanan, valamint a „kommunista” Lenora Fulani is.

A Washington Post az eset kapcsán azonban felhívta a figyelmet a Boing Boing blog egyik szeptemberi bejegyzésére, amelyben egy 1927-es újsághírre támaszkodva bizonyítják: Donald Trump édesapját, Fred Trumpot közel 80 éve letartóztatták. 1927-ben, az amerikai fegyveres erők kötelékben, szolgálat közben elhunyt személyekről megemlékező emlékezet napján (Memorial Day) New Yorkban az olasz fasiszta mozgalom és a Ku Klux Klán szimpatizánsai vezetésével több helyen is verekedés tört ki. A bronxi zavargásokban antifasiszták két olasz férfit is megöltek. Queens Jamaica néven ismert negyedén 1000 fehér köpenyes Ku Klux Klán-tag vonult végig. A felvonulás verekedésbe torkolltt, amelynek következményeként hét férfit letartóztattak. Egyikük Donald Trump édesapja, a 21 éves Fred Trump volt.

Az újságcikk szerint a férfi a Jamaica negyedben, a Devonshire Roadon lakott, vagyis arról a Fred C. Trumpról van szó, aki az 1930-as népszámlálás szerint ugyanezen a címen az édesanyjával élt (született ilyen néven egy fia is, a zavargások idején azonban még nem is élt). Egy Jamaicában a zavargások előtt felbukkanó röplap szerint a Ku Klux Klán azért vonult fel, mert „a katolikus New York-i rendőrség” „született protestáns amerikaiakkal” szemben erőszakoskodott. „A szabadságot és a demokráciát lábbal tiporják, amikor a született amerikai protestánsok amiatt mernek szervezkedni, hogy megvédjenek egy zászlót: az amerikait; egy iskolát: az állami iskolát; és egy nyelvet: az angol nyelvet” – olvashatták negyed lakói a röplapon.

Nem világos, hogy Fred Trump pontosan milyen szerepet játszott a zavargásokban, a cikkíró ugyanis mindössze annyit jegyzett meg, hogy hét embert vettek őrizetbe. A Daily Star nemrég előkerült korabeli cikke szerint azonban Trumpot azért tartóztatták le, mert a felszólítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni a helyszínt. Amikor a Fred Trump 1927-es letartóztatásáról szóló bejegyzés tavaly megjelent, fia, Donald Trump hevesen tagadta, hogy apját őrizetbe vették volna. „Sohasem tartóztatták le. Semmi köze ehhez. Ez sohasem történt meg. Ez egy nonszensz, és sohasem történt meg. Ez egy teljesen hazug, nevetséges történet” – mondta a Daily Mailnek.

A Washington Post újságírója szerint érdemes megjegyezni, hogy Trump egy nappal azután adott interjút a CNN-nek, hogy három embert leszúrtak, tizenhármat pedig letartóztattak, miután egy KKK-felvonulás erőszakba torkollt. Jonathan Chait, a New York magazin cikkírója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump szavai, miszerint semmit sem tud a fehérek felsőbbrendűséget szajkózó szervezetekről, a Semmittudók mozgalmát juttathatják eszünkbe. A szervezet azért küzdött, hogy csak született amerikai protestánsok vállalhassanak közhivatalt, és ha egy tagjukat a mozgalom tevékenységéről kérdezték, azt kellett válaszolnia: „Nem tudok semmit”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A többek között Fred Trump letartóztatásáról tudósító korabeli újságcikkDavid Duke

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár