2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Nácitlanítási” kiállítás nyílt Berlinben

2015. október 12. 10:35 MTI

A második világháború utáni politikai újrakezdésről, a "nácitlanításról" nyílt kiállítás Berlinben. A náci párt egykori tagjait a háború után minden társadalmilag fontos pozícióból eltávolították, hogy új vezetői réteget hozzanak létre és megvalósulhasson a demokratikus újrakezdés.

Az 1945-ös győzelem után a szövetséges államok fontos céljainak egyike volt, hogy megszabadítsa Németországot a náciktól. Az ország keleti és nyugati felében emberek millióit érintette mindez. Nemcsak a háborús bűnösöket állították a nürnbergi bíróság elé, hanem a civil lakosságot is vizsgálat alá vetették. Az utóbbiak ellen folytatott eljárások és vizsgálatok állnak a tárlat középpontjában.

Az Alliierten Museum (Szövetségesek Múzeuma) 150 kiállítási tárgy és dokumentum segítségével mutatja be a "kisemberek nácitlanításának" mikéntjét és mértékét, az akadályokat és egyes németek trükkjeit, amelyekkel a vizsgálatot akarták megúszni. A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt egykori tagjainak kérdőíveken kellett tanúbizonyságot tenniük kormányhűségükről. A kiállítás hat életrajz példáján keresztül rajzolja meg a náci rendszerrel való együttműködés különböző formáit.

A győztes nyugati hatalmak vélekedése szerint csak az vállalhatott a háború utáni Németországban közszerepet, akit "nácitlanítottak". A náci párt egykori tagjait a háború után minden társadalmilag fontos pozícióból eltávolították, hogy új vezetői réteget hozzanak létre és megvalósulhasson a demokratikus újrakezdés. Ilyen mértékű politikai tisztogatásra nem volt korábbi példa a történelemben. A május 26-ig látható tárlat dokumentálja a Szovjetunió az iránti törekvéseit is, hogy korábbi nácikat felelősségre vonjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár