2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cornwall legszebb kilátóhelye egy "kísértetjárta" tömegsír

2015. szeptember 14. 17:38

Anglia délnyugati csücske, a festői szépségű Cornwall egyik tengerparti kirándulóhelye a legújabb kutatások szerint több mint kétszáz matróz sírhelye. A szakemberek szerint az 1721-ben elsüllyedt HMS Royal Anne matrózainak partra mosott tetemeit itt temethették el a helyiek.

Az angliai National Trust brit műemlékvédelmi szervezet ásatásokat tervez Cornwall megye egyik tengerparti szakaszán, miután a geofizikai felmérések azt mutatták, hogy egy hatalmas tömegsír fekszik a népszerű kilátóhely alatt. A Lizard Point közelében csapódott a szikláknak és süllyedt el 1721-ben a HMS Royal Anne brit hadihajó, amelynek legénységéből 207 fő veszett oda. Egy három éves kutatás végére a szakértők azt állítják, hogy a partra mosott holttesteket itt, a Pistil Meadownak nevezett helyszínen hantolták el a helyiek.

Jim Parry brit régész a BBC-nek elmondta, a geofizikai felmérések alapján ki lehet jelenteni: „nagyon úgy tűnik, hogy a helyszín egy tömegsírt rejt”. A szakember szerint 2016 nyarán kezdhetik el az ásatásokat, hogy végérvényesen megbizonyosodjanak az eddigi mérések eredményeiről. A munkálatokban a National Trust mellett a Bournemouth Egyetem, valamint a Cornwall és Scilly-szigetek Régészeti Egyesületének szakemberei is segédkeznek majd.

Pistil Meadow völgye Cornwall különleges helyszíne, az egyik azon területek közül, ahol a tengerpart mellett magasodó, 10-15 méter magas szikláinak széle gyalogosan is megközelíthető.

A Daily Journal 1721. november 27-i cikkében beszámolt a hajószerencsétlenségről, valamint megemlítette, hogy a helyiek kihúzták a vízből a matrózok tetemeit, állítólag 12 órán át tartott mindet kiemelni a mélységből. Miután gyakorlatilag kirabolták a tengerészeket, eltemették őket. Egy 1808-as törvény szerint a szerencsétlenül járt matrózok partra mosott holttesteit megszentelt földben kell eltemetni, ám mindez 1721-ben még nem volt elrendelve, így a szóbeszéd szerint a pogány földben eltemetett tengerészek a mai napig kísértik a völgyet.

Az 1709-ben vízre bocsátott HMS Royal Anne egy brit katonai hadihajó volt, amelyet 1721-ben Barbados felé tartó útján egy hatalmas vihar kapott el és a vesztét okozta. A hajó roncsait az 1970-es években tárták fel búvárok a Lizard Point közelében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár