2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyven tonnányi kincset rejtett a 17. századi spanyol hajó

2015. július 7. 09:43 MTI

Egy 400 éves spanyol hajó roncsai közül kiemelt arany- és ezüstkincseket árvereznek el jövő hónapban New Yorkban. A New York-i Guernsey's augusztus 5-re meghirdetett aukcióján a felszínre hozott kincsek közül 40 darabot fognak elárverezni, köztük a néhai Mel és Dorothy Fisher néhány kedvencét.

Az annak idején Spanyolországba tartó Nuestra Senora de Atocha egy pusztító hurrikánban süllyedt el 1622-ben Florida partjainál, az Újvilágból származó tömérdek arannyal a fedélzetén. Az Atocha nyolc másik hajóval együtt veszett oda a tengeren, több száz ember, köztük az ékszereikkel utazó előkelőségek halálát okozva.

A kincsvadász Mel Fisher 16 év kutatás után 1985-ben bukkant rá a roncsokra, amelyek 40 tonnányi ezüstöt és aranyat, kolumbiai smaragdot és több mint ezer ezüstrudat rejtettek. A New York-i Guernsey's augusztus 5-re meghirdetett aukcióján a felszínre hozott kincsek közül 40 darabot fognak elárverezni, köztük a néhai Mel és Dorothy Fisher néhány kedvencét.

Ezek közé tartozik két lenyűgöző arany nyaklánc, amelyek leütési árát 90-120 ezer dollár (25,7-34,3 millió forint), illetve 40-50 ezer dollár közé becsülik. Az aukció legizgalmasabb tételei között szerepel továbbá egy perui-spanyol eredetű, zománcozott nyelű aranykanál, amelytől 160-180 ezer dollárt várnak és egy bezoárkő - kérődzők gyomrában előforduló, gömb alakú kőszerű képződmény, amelyet egykor óvószernek hitték mérgezés ellen - is, amelynek leütési árát 28-35 ezer dollár közé becsülik a szakértők.

A Guernsey's aukcióján az Atocha testvérhajója, a Santa Margaritáról származó nagyjából száz ezüstérmére is licitálhatnak az érdeklődők. Az aukció bevételének egy részét jótékony célra fordítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Smaragdgyűrű a Nuestra Señora de AtochárólA Santa Margaritán talált egyik aranykehelyGyönyörűen megmunkált műkincs Az egyik, árverésre bocsátott aranyláncEreklyetartó medálEzüstrúdEzüstérmeAranylemezGyöngyökA másik aranylánc
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár