2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harcos hercegnő csontjaira bukkantak Kazahsztánban

2015. augusztus 13. 14:56

A közép-ázsiai ország déli részén egy női harcos szinte tökéletesen megőrződött maradványaira bukkantak a régészek, akik a sírban egy hatalmas kardot, nyílhegyeket és egy tőrt is felfedeztek. A szakértők úgy vélik, hogy i. e. 200 körül élhetett az asszony.

A Kazahsztánban kutató régészek egy tökéletesen megőrződött, több ezer éves csontvázra bukkantak az ország déli részén. A koponya mérete és a csontok alakja alapján úgy vélik, hogy az illető nő volt, és valamikor i. e. 11. század és az i. sz. 4. század között élhetett, a pontosabb becslések szerint i. e. 200 körül. A lelet különlegességét az adja, hogy a hölgy mellett egy hatalmas kard és egy tőr is helyet kapott, tehát minden bizonnyal egy harcossal van dolguk a szakértőknek, akik szerint még sohasem találtak a térségben női harcost, pedig már 90 ezer sírt tártak fel a térségben, olvasható a The Telegraphban.

A régészek szerint a nő a Kangkü állam egyik igen fontos „polgára” volt, s elképzelhető, hogy több nomád, egykor a mai Kazahsztán területén élő népet egyesített az uralma alatt. Minden bizonnyal jelentős befolyása volt a birodalomban, amely állandó harcot vívott a betörő hunokkal.

A sírban még további nyílhegyeket találtak, továbbá egy kisebb méretű tőrt a jobb keze ügyében. Közel a bal kezéhez egy hatalmas kardot fedeztek fel, az elhelyezkedés pedig arra enged következtetni, hogy egy híres harcos nyugodott a sírban. Továbbá számos edényeket és tálakat ástak ki a sírból, ami pedig azt jelzi, hogy az eltemetett személy gazdag és fontos lehetett egykoron.

A kutatók immáron 23 éve kutatják a dél-kazahsztáni területeket, a most feltárt leletek hamarosan a Kazahsztáni Nemzeti Múzeumban lesznek kiállítva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár