2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pokoli fájdalommal járt a világ legkorábbi fogászati beavatkozása

2015. július 16. 14:02

Olasz kutatók egy kőkori csontvázat fedeztek fel, amelyről kiderült, hogy egykoron súlyos fogfájás nehezítette életét. A vizsgálatok után kiderült, hogy a fogának fertőzött részét egy jól kifaragott kőeszközzel távolították el, mindez pedig a kutatók szerint a legfontosabb bizonyíték arra nézve, hogy már 14 ezer évvel ezelőtt élt őseink is tisztában voltak a fertőzések súlyosságával.

Bolognai kutatók egy 14 ezer éves csontvázon a világ legkorábbi fogászati beavatkozását fedezték fel. A szakértők rátaláltak egy kis pattintott kovakőszilánkra, egy úgynevezett mikrolitra, amelynek segítségével véleményük szerint a fogfertőzése miatt nagy fájdalmakat átélő barlanglakó társai eltávolították a fertőzött, s gyakorlatilag már rothadásnak indult fogrészt.

„A felfedezés azt mutatja, hogy a paleolitikum végén vagy a kőkor kezdetén élők tudatában voltak annak, hogy társuk foga miért fáj, észlelték, hogy a fog belső része fertőzött és elrothadt, és egy parányi mikrolittal eltávolították a szükségtelen részt” - magyarázta Stefano Benazzi, a kutatás vezetője, a Bolognai Egyetem munkatársa.

Az operáció nélkül a férfi minden bizonnyal hamar eltávozott volna az élők sorából, ugyanis a fertőzés tovább terjedt volna a testén, ugyanakkor meg kell hagyni, hogy az őskori beavatkozás - amelynek keretében apránként kaparhatták ki a rothadó fogrészt - hihetetlen fájdalommal járhatott. Az eddigi legkorábbi fogászati eljárásra utaló nyomokat szintén Olaszországban fedezték fel egy ötezer éves csontvázon 1988-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár