2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt a leghíresebb cseh szent tiszteletére emelt múzeum

2015. március 23. 16:11 MTI

Évtizedek után újra megnyílt a leghíresebb cseh szent, Nepomuki Szent János tiszteletére a szülőhelyén emelt múzeum. A vértanút IV. Vencel cseh király kínoztatta halálra 1393-ban, majd a testét a prágai Károly-hídról a Moldva folyóba dobatta. 

A Csehország nyugati részén fekvő Nepomukban először 1930-ban nyitottak múzeumot a gyónási titok mártírjaként tisztelt szentre emlékezve, azonban azt a kommunista hatalom 1950-ben bezáratta. A megújult Szent János Múzeumot Dominik Duka prágai érsek adta át szombaton a közönségnek.

Az érsekkel együtt pár órára Nepomukba érkezett Csehország egyik legértékesebb relikviája is, az a testszövetdarab, amelyet a hívők Nepomuki Szent János épen maradt nyelveként tisztelnek. Az ereklyét amúgy a prágai várban található Szent Vitus székesegyház kincstárában őrzik.

A múzeum négy kiállítási teremmel várja a látogatókat, illetve a kutatók és kurátorok számára további helyiségek is rendelkezésre állnak. Régi zarándokok emléktárgyai mellett az állandó kiállításon értékes műtárgyakat, illetve barokk templomi hangszereket is meg lehet tekinteni.

Nepomuki Szent Jánost 1393-ban kínozták halálra IV. Vencel cseh király parancsára, aki a legenda szerint azért haragudott meg az érseki helynökre, mert az nem adta ki a királyné gyónási titkait.

A vértanút 1729-ben kanonizálták, ezt követően kultusza Csehországon kívül, Európában és a tengerentúlon is elterjedt. Európában több mint 3 ezer szobrot emeltek Nepomuki Szent Jánosnak, aki emellett számos város és állam, így Csehország patrónusa is, Mexikónak pedig a második fő védőszentje.

A katolikus egyház a vértanút a gyónási titok, a haldoklók, a hidak, a hajósok és tutajosok védőszentjeként tiszteli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár