2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mikor Lesz Holnap 

2015. április 2. 08:59

A magyar származású, jelenleg New Yorkban élő fotóművész, Sylvia Plachy képeiből nyílt kiállítás a budapesti Mai Manó Házban.

Az év egyik legkülönlegesebb fotókiállítását láthatja az, aki ellátogat a Mai Manó Házba: Sylvia Plachy képei tértől és időtől független, mély érzéseket közvetítenek a szemlélődő felé. A Mikor Lesz Holnap című tárlat 110 képet vonultat fel, amelyek a világhírű, magyar származású fotográfusnő sokszínű, a magyar közönség számára kevéssé ismert munkásságát mutatják be. A kiállítás ebben a formában, Plachy és Csizek Gabriella kurátor válogatásában most mutatkozik be először Európában, és majd innen indul tovább rangos kiállítóhelyekre.

A kiállítás válogatás az egész életműből, a rendezőelv pedig a tárlat címének választott, a fotográfus gyermekkorából "kölcsönzött" mondat: "Mikor Lesz Holnap" (When Will It Be Tomorrow). A képek erős érzelmi töltete állandó interakcióra készteti a befogadót, egyes képek szomorúságot árasztanak, mások mosolyra fakasztanak, egy valami azonban közös bennük: gondolkodásra késztetnek. Kimondva-kimondatlanul is ezt a célt szolgálja az, hogy a fotókhoz nem készültek képaláírások, így bármelyik képre is tekintsünk, gondolatainknak csak a képzelet szabhat határt.

Sylvia Plachy a forradalom után, 1956-ban egy lovaskocsiban rejtőzködve, szüleivel jutott át az osztrák határon, majd két évvel később New Yorkban telepedtek le. Azóta is ott él családjával; férje, a lengyel származású Elliot Brody történelmet tanított, fia az Oscar-díjas Adrien Brody. 1964-ben, tanulmányai során kezdett el fényképezni. A Pratt Institute művészeti képzésében vett részt és a harmadik évben, a fotográfiai kurzuson tanulta meg az alapokat és érezte meg, hogy ez lesz a hívatása. Tanára, Arthur Freed javaslatára kereste fel André Kertészt, akivel a hatvanas években mély barátságot kötött.

Plachy 1974-től mintegy harminc éven keresztül a Village Voice New York-i kulturális hetilap meghatározó fotográfus munkatársa volt. Képeit közölték többek között a Vogue-ban, a Camera Arts-ban, az Artforumban, a The New York Times-ban, a Newsweekben, a Metropolis Magazine-ban és a New Yorkerben is. Számos egyéni kiállítása volt a világon Tokiótól Los Angelesig. Műveit többek között a Guggenheim Múzeumban, a Museum of Modern Artban, a San Francisco Museum of Modern Artban és a párizsi Bibliothèque national de France-ban is őrzik. 

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező u. 20.
Sylvia Plachy – Mikor Lesz Holnap
2015. február 15-április 19.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár