2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Királyi dokumentumokat árvereznek el Csehországban

2015. február 25. 14:43 MTI

Ritka, királyok által aláírt dokumentumokat árvereznek el az interneten keresztül Csehországban. Az árverés szervezője, Petr Benes szerint a több dokumentumból álló gyűjtemény a maga nemében egyedülálló. A tapasztalt kézirat-kereskedő hozzátette: az elmúlt húsz évben nem találkozott a piacon hasonló értékű gyűjteménnyel.

A csütörtökön lezáruló árverésen többek között egy olyan iratra lehet licitálni, amelyet a "téli királynak" is nevezett V. Frigyes pfalzi választófejedelem (1596-1632) írt alá. A cseh protestáns nemesség által választott Frigyest 1619-ben koronázták királlyá, azonban egy évvel később seregei vereséget szenvedtek a fehérhegyi csatában II. Habsburg Ferdinánd hadától. A Hollandiába menekülő Frigyes címeitől megfosztva, száműzetésben élte le további életét.

A dokumentumban a rövid ideig uralkodó király egy Anna Dobrichovska nevű nőt utasított arra, hogy adja vissza a férje tulajdonában lévő ház kulcsait. Jelenleg 11 ezer koronánál (mintegy 122 ezer forint) tart az árverés. A cseh Nemzeti Múzeum szakértője, Libor Jun szerint ez az ár túlzó, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az irat valóban érdekes, hiszen Frigyes neve alatt alig pár okmány maradt fenn az utókor számára. Mindazonáltal a történeti dokumentumok értékét a tartalmuk adja, nem az aláírás - hangsúlyozta.

Egy másik irat II. Rudolf (1552-1612) német-római császár, cseh és magyar király aláírását és pecsétjét viseli. A levélben az uralkodó Tabor városát utasította arra, hogy dorgáljanak meg egy helyi hentest, aki több magas rangú személyre is rátámadt. Egy további 18. századi dokumentumot Mária Terézia (1717-1780) látott el kézjegyével, egy másikat pedig II. Ferdinánd (1578-1637) írt alá 1629-ben. Ez az irat cseh nyelven íródott, és az uralkodó Ceske Budejovice városát sürgeti arra, hogy reagáljon egy nemesember tartozással kapcsolatos panaszaira.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár