2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képeken az egymás kezét fogó, 600 éve elhunyt pár

2014. szeptember 16. 15:09

Közös sírba, egymás kezét fogva temettek el egy férfit és egy nőt a Leicestershire megyei Hallaton egykori zarándokhelyén. A sajtóhírekkel ellentétben a feltárást végző régészek végül közzétették a középkori leletekről készített fotókat, amelyek közül néhány csak itt, a Múlt-koron látható.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az egymás kezét fogó férfi és nő maradványait egy középkori zarándokhelyen, a hallatoni (Leicestershire) St. Morrell kápolnánál találták meg a Hallaton Fieldwork Group önkéntesei és a Leicesteri Egyetem régészei a múlt héten.

A régóta elveszettnek hitt, geofizikai kutatás során azonosított középkori kápolna maradványai - falak, csempézett padló, vakolat - alatt római kori cserepek is előkerültek, ami arra utal, hogy a dombos terület már mintegy kétezer év óta lakott. A feltárt ezüstpennyk szerint a kápolna a 12-16. században volt használatban, első írásos említése 1532-ből való.

Vicky Score ásatásvezető, a Leicesteri Egyetem régésze elmondta, hogy a lelőhely északi oldalán eddig tizenegy csontvázat tártak fel, amelyek korát a radiokarbonos vizsgálatok a 14. századra teszik, az elhunytakat keresztény szokás szerint nyugat-keleti tájolással helyezték végső nyugalomra. Az egyik idősebb férfi koponyáján egy éles fegyver - talán balta - okozta vágást azonosítottak - ő feltehetően csatában hunyt el -, míg egy fiatalabb férfit felettébb szokatlan pozícióban temették el: lábát a mellkasáig húzták fel.

Egyelőre nem tudni, hogy az elhunytakat miért itt, s miért nem a faluban temették el. Az egyik magyarázat szerint a temetőt kifejezetten a zarándokok számára különítették el, de az sem zárható ki, hogy a templomban való végtisztességet végül azért nem kapták meg, mert idegenek vagy bűnözők voltak, esetleg valamilyen járványban haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár