2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazafiatlansági vád a tanító ellen

2014. szeptember 3. 13:22

Az iskolaév kezdetén egy községi tanító százesztendős levelét közli honlapján a Magyar Nemzeti Levéltár; a levél az első világháború kitörése után íródott a tanítót ért vádakra válaszul. Esete jól példázza: ekkor a kortársak sem hittek egy hosszú háborúban.

Czeglédy Antal rákospalotai községi elemi népiskolai tanító 1914. július 7. és augusztus 7. között, tehát éppen az első világháború kirobbanásának idején, részben tanulmányi céllal, részben pedig egy „rokonsági ügy" tisztázása végett Párizsban, illetve Dél-Franciaországban tartózkodott. Lehetőségeihez mérten ott sok mindent megtekintett, és számos képeslapot is küldött a barátainak. Az egyik ilyen képeslapon, amelyet Wágner Manó iskolaszéki elnöknek küldött, ezt írta: „Legszívélyesebb üdvözletét küldi a dicső francia nemzet hazájából, a világszép Párizsból kiváló tisztelettel Czeglédy Antal."

Miután hazaérkezett, 1914. augusztus 16-án egy személyes találkozás során és a képeslap apropóján Wágner Manóval egy olyan beszélgetésbe bonyolódott, amelyet névtelen feljelentés követett, majd pedig Czeglédy hosszas és kínos írásbeli magyarázkodása, melyben a kor divatos frazeológiájának teljes tárháza felvonulhatott: a hazafiságról, a „tántoríthatatlanul erős magyar érzésekről", valamint a magyarság igazságos harcáról.

Az újpesti királyi tanfelügyelő a főispán számára egy nappal később írott levelében, sejtve a későbbi feljelentést, amelynek szövege, legalábbis az iratban, sajnos nem maradt fenn, védelmébe vette a tanítót, mondván: „Czeglédy Antal tősgyökeres magyar ember, hajdúsági, református magyar tanító, akiről a terhére róttakat még feltételezni sem lehet".

Az iratokból ennél többet sajnos az ügyre vonatkozóan kiolvasni nem lehet, de feltehetően nem vetett további hullámokat. A bevádolt községi tanító egyébként is ügyesen védte meg magát, és mivel érveit az illetékes tanfelügyelő által írt jellemzés is alátámasztotta, a korabeli alispáni bizalmas iratokra jellemző módon nem volt szükség további tanuk meghallgatására, vagy egy esetleges nyomozás elrendelésére. Az ügyet valószínűleg hamarosan lezárták, hiszen akkorra a kibontakozó, nagy világégés robaja már egyébként is minden egyéb kis zörejt elnyomott.

Györgyi Csaba teljes írása a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár