2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti leletek miatt állt le az egri belvárosi felújítás

2014. július 8. 17:11 MTI

Késő középkori és a török hódoltság korából származó leletek, épületmaradványok miatt felfüggesztették az egri belvárosi rehabilitációs beruházásnak a Végvári vitézek terére vonatkozó részét - közölte az egri polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője kedden.

Tuza Róbert elmondta: a régészeti jelentés alapján szükségessé vált a mintegy 200 négyzetméteres terület teljes feltárása három és fél méter mélységig. A kedden kezdődött régészeti munka várhatóan két hónapot vesz majd igénybe. "Ez azonban tovább is tarthat, ha újabb komoly leletekre bukkannak a szakemberek" - tette hozzá.

Az irodavezető közlése szerint a feltárást követően a régészek tesznek javaslatot a terület visszatemetésére vagy ha a leletek, épületmaradványok jelentősége nagy, akkor azok bemutatásának mikéntjére. Tuza Róbert hozzátette: a mintegy 5,5 milliárd forintos városrehabilitációs program nem tartalmazza a feltárás 20 és 50 millió forint közötti összegre becsült költségét, amelyet a városnak saját erőből kell fizetnie.

Tuza Róbert szerint a terület eredetileg szeptember 15-re tervezett átadása így 3-4 hónapot biztosan csúszni fog, a parkosításra pedig már csak jövő tavasszal lesz lehetőség. A belvárosi rehabilitációs programban korábban a Dobó téren kerültek elő középkori falmaradványok. A régészeti feltárást követően a romokat visszatemették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár