2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reformok jönnek az egyiptomi műemlékvédelemben

2014. június 19. 13:36 MTI

Egyiptom múzeumainak korszerűsítését és a régészeti lelőhelyek védelmének megerősítését tervezi az ország kedden hivatalba lépett műemlékvédelmi minisztere. Mamdúh ed-Damáti első munkanapját azzal kezdte, hogy összehívta a minisztérium különböző részlegeinek vezetőit, akiket arra kért, hogy írjanak jelentést a szaktárca félkész állapotban lévő projektjeiről és az akadályokról, amelyek azok befejezésének útjában állnak - írta az al-Ahrám című napilap internetes oldalán.

Damáti kijelentette, hogy mélyreható reformokat akar végrehajtani a minisztérium működésében Egyiptom kulturális és régészeti örökségének hatékonyabb védelme érdekében. Az 52 éves egyiptológus kiemelte annak fontosságát, hogy az intézmény dolgozóinak, kurátorainak és restaurátorainak emelkedjen az életszínvonala és javuljon a szakértelme.

A 2011-ben kirobbant forradalom óta súlyos problémákkal küszködő turizmus újjáélesztése érdekében Damáti szoros együttműködést tervez az idegenforgalmi, a kulturális és a polgári repülésügyi minisztériumokkal. A remények szerint Egyiptom múzeumainak és régészeti lelőhelyeinek fejlesztése lényegesen hozzájárul majd az észak-afrikai ország bruttó hazai termékének 11 százalékát kitevő idegenforgalom fellendítéséhez.

Az új egyiptomi kormány kedden kora reggel tette le a hivatali esküt. A múlt vasárnap beiktatott államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi volt hadsereg-főparancsnok arra kötelezte a kabinet tagjait, hogy minden nap reggel hét órakor kezdjék munkájukat, arra hivatkozva, hogy a nép tőlük várja az utóbbi évek során keletkezett masszív gazdasági és politikai problémák orvoslását. Ennek megfelelően Damáti kedden kijelentette, hogy a minisztériumi dolgozók számára reggel hétkor kezdődik a munkanap, annak érdekében, hogy a nagyszabású tervek a lehető legrövidebb idő alatt megvalósuljanak.

Damátinak nem lesz könnyű dolga. A minisztérium akut költségvetési problémákkal küszködik, ami miatt számos projekt félkészen áll. Ugyancsak komoly kihívást jelent a 2011-es felkelés után kialakult közbiztonsági káosz, amelynek következtében jelentősen megszaporodtak a fosztogatások. A miniszter elődjének, Mohamed Ibrahímnak bírálói azt vetették a szemére, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt a múzeumokból és ásatásokból ellopott műtárgyak külföldre csempészése ellen.

Damáti 2006 óta a kairói Ain-Samsz Egyetem egyiptológiai tanszékének professzora. Korábban az Egyiptomi Múzeumot vezette, 2011 óta pedig a berlini egyiptomi nagykövetség kultúrattaséjaként tevékenykedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár