2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Masszív római kori építményt tártak fel Franciaországban

2014. június 2. 08:48

Az észak-franciaországi Oise megyében, Pont-Sainte-Maxence egyik használaton kívüli futballpályája alatt az INRAP nevű francia állami régészeti szervezet szakemberei egy masszív, i.sz. 2. századi gall építmény maradványait tárták fel. 

A régészek több száz mészkőtömböt találtak a homokos földben eltemetve az egykori római út, a Compiègne-Senlis-i autópálya mellett. A szakemberek feltételezései szerint az épületet Antoninus (138-161) római császár uralkodása alatt húzták fel, ám röviddel megépítése után összeomlott. Az építmény 90 méter hosszú, 9,5 méter magas, ugyanakkor alig egy méter vastag volt.

Ez a merész építészeti koncepció minden bizonnyal közrejátszhatott az épület gyors összeomlásában, ahogyan az is, hogy homokra épült. A homlokzat közepén 13-17 boltív állt, amelyek annyira összetörtek, hogy elkerülték az illegális műkincskereskedők figyelmét, ugyanakkor az eltelt kétezer év meg se látszik rajtuk, köszönhetően a száraz homok nyújtotta klimatikus viszonyoknak.

A régészek egyelőre nem tudják, milyen célt szolgálhatott az épület. Feltételezhetően egy vallási szentély volt, amit egy vagyonos ember építtetett. A fríz mélydomborművén szinte az egész római-görög panteon megjelenik. A hellenisztikus stílusban készült domborművet valószínűleg nem helyben faragták ki.

A felfedezést rendkívülivé teszi, hogy itt-ott az eredeti festék is megmaradt, holott ez szokott a leghamarabb az enyészetté válni: a cinóber, a világoszöld és sárgás részek még ma is könnyen felismerhetők.

Érdekesség, hogy nemcsak az épületről nem maradtak fenn források, de az sem ismert, hogy a területen lett volna római kori gall település. Pont-Sainte-Maxence-nál eddig ősi kikötők és 4. századi érmék maradtak fenn a korból.

A területen bevásárlóközpont épül, a munkálatok megkezdéséig alig két hónapjuk maradt a szakembereknek. A tervek szerint egy átmeneti raktárba viszik a feltárt mészkő-tömböket, de hogy miként tudják azokat a helyszínről elszállítani a megadott rövid idő alatt a leletekben okozott esetleges károk nélkül, egyelőre nagy kérdés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár