2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétszer száműzött császár

2014. május 5. 12:29

Százkilencvenhárom évvel ezelőtt örökre lehunyta szemét a világtörténelem egyik legismertebb és legnagyobb hatású szereplője, Bonaparte Napóleon. A kitűnő hadvezérről, későbbi francia császárról - akit neveztek kis káplárnak és korzikai szörnynek is - számtalan érdekesség, rejtélyes történet látott már napvilágot. Jelentős részük a legenda kategóriájába sorolható, de Napóleon élete mindezek nélkül is számtalan fordulatot, akciófilmbe illő eseményt és mindenekelőtt rengeteg háborút hozott. A korzikai születésű katona, aki egy államcsínnyel szerezte meg a hatalmat Franciaországban, császárként harcban állt egész Európával. Első, Elba-szigeti száműzetése alatt nem volt hajlandó belenyugodni vereségébe, így kalandor módon pár hónapos kényszerpihenő után visszatért a francia trónra, hogy aztán rövid úton ismét számkivetetté váljon. Napóleon másodjára már a hazájától távol eső Szent Ilona szigetén találta magát, itt érte utol a halál 1821. május 5-én. 

A kis káplár leigázza Európát

A korzikai 1769-ben látta meg a napvilágot, s jellemzően már fiatalon is a katonai pálya vonzotta leginkább. A kilencvenes években Itáliában az osztrákok ellen vívott győztes hadjáratainak köszönhetően komoly hírnevet harcolt ki magának, majd némi sikertelen egyiptomi kitérő után 1799-ben államcsínnyel szerezte meg a hatalmat Franciaországban.

A „kis káplár” 1804-ben a császári címmel is megjutalmazta magát - a pápa jelenlétében saját maga tette fejére a koronát Párizsban -, majd így folytatta Európa hódoltatását. Nagy-Britannia kivételével egymás után kényszerítette térdre az ellene szervezett koalíciók részvevőit, a kontinens nagyhatalmait: legyőzte az osztrákokat, a Porosz Királyságot, az Orosz Birodalmat, később lerohanta Spanyolországot és Portugáliát is. Példátlan sikerszériája végül az 1812-es évben tört meg, amikor is az Oroszországgal kapcsolatos konfliktusokat egy nagyszabású hadjárattal próbálta kezelni. Keleten azonban Kutuzov, az orosz hadsereg főparancsnokának elképzelése, a felperzselt föld taktikája és „tél tábornok”, azaz az orosz hideg megálljt parancsolt a császár diadalmenetének. 

Napóleon 1813 októberében Lipcsénél a népek csatájában súlyos vereséget szenvedett az egyesített orosz-porosz-osztrák-svéd haderőtől. A császárnak ezt követően meg voltak számlálva napjai, a hatodik franciaellenes koalíció győzelme után pár hónappal a szövetséges csapatok bevonultak Párizsba, aminek következtében Napóleon végül - tábornokai követelésére - 1814 áprilisában lemondott a trónról fia javára. A kis káplárt a közeli Elba szigetére irányították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár