2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Használati tárgyak révén ismerhetjük meg Napóleon utolsó napjait

2014. január 29. 15:41 MTI

Kalapács alá kerülnek Franciaországban Bonaparte Napóleon utolsó használati tárgyai: a bukott császár által halála napján, valamint az előző nap a brit Szent Ilona-szigeten viselt szerény inget, ingujjat, sőt a betegsége idején használt tépést hűséges inasa őrizgette.

"Megdöbbentő. Megérinthetjük a császár életét, a legszemélyesebb, legintimebb tárgyai révén" - mondta Jean-Pierre Osenat becsüs, a Fontainebleauban március 23-án tartandó árverés szervezője.

Napóleon Szent Ilona-szigeti fogságának és 1821. május 5-i halálának emlékeit Archille Archambault (1792-1858) vitte vissza Franciaországba, aki elkísérte a császárt száműzetésébe, ahol végül az inasa lett. Az árverésen szereplő tárgyak napjainkig Archambault leszármazottainak a tulajdonában voltak. "Egy faládában őrizték egy korzikai kis faluban" mondta el Jean-Pierre Osenat. Az árverés legértékesebb darabja az a batiszt ing, amelyet Napóleon 1821. május 4-én, egy nappal a halála előtt viselt, értékét 30 ezer és 40 ezer euró közöttire (9-12 millió forint) becsülik. A híres N monogram van ráhímezve.

Az Osenat aukciósház tájékoztatása szerint az ingen található barnás elszíneződések és a nyakkivágásnál látható nyom, feltehetően izzadságfolt a beteg szenvedéséről tanúskodhatnak. Az ing oldalához Archambault kézzel írott jegyzetét varrták. "Ez kétségkívül az az ing, amelyet Napóleon akkor viselt, amikor utolsó szavait - 'Franciaország! Fiam! Hadsereg!' május 5-re virradó éjszaka kiejtette" - közölte Jean-Pierre Osenat. Napóleon utolsó ingjének ujjai, amelyet a halála pillanatában viselt május 5-én délután, szintén a kalapács alá kerülő emlékek között szerepel, értéküket 8000-10 ezer euró (2-3 millió forint) közöttire becsülik. 

1821. április 21-től a volt császár állandóan lázas volt, emiatt izzadt, hallucinációi és delíriumos rohamai voltak. Május 3-án a tünetek súlyosbodtak. Ezekkel a batisztcsíkokkal törülgethették vagy frissíthették fel Napóleon homlokát a császárság történelmi emlékeire szakosodott árverési ház szerint. A 16 centiméter széles csíkok becsült értéke 3000-5000 euró (900 ezer-1,5 millió forint).

Napóleonnak a száműzetés idejéből származó tárgyai között kalapács alá kerül még két zsebkendő, egy papírvágó kés és egy elefántcsontvégű sétapálca, amelyet Archambault szerint sétáihoz használt. Archille Archambault volt "a leghívebb a hűségesek között", aki Napóleon mellett maradt annak haláltusájáig, s ő tartotta az elhunyt fejét a halotti maszk elkészítése közben is. Napóleon nem feledkezett meg a végrendeletében Archambaultról, 50 ezer frankot hagyott rá.

A márciusi árverésre bocsátott tárgyak soha nem kerültek ki a család tulajdonából. Archille Archambault gyűjteményét 1921-ben mutatták be a Párizs mellett Malmaison kastélyban. 1924-ben egy részük a Drouot aukciósháznál árverésre került, néhány darabot pedig a malmaisoni múzeum vásárolt meg, többek között a Napóleon által május 5-én reggel viselt inget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár