2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sziklába vájt sírokba botlottak Elephantiné szigetén

2014. március 6. 12:15

Egyiptomi sírrablók bukkantak azokra a sziklába vájt asszuáni sírokra, ahol a történelem előtti időktől egészen a görög-római korig számos emléket találtak.

Az ókorban az Abu vagy Yebu néven ismert Elephantiné szigete már a predinasztikus korban lakott terület volt. Az egyiptomi mitológia szerint ezen a helyen élt a termékenység kosfejű istene, Hnum, aki az áradásokért felelt. Itt található az úgynevezett Nilométer is, amellyel a Nílus vízszintjét mérték, de gránitbányái miatt Elephantinénak kereskedelmi központként is fontos szerepe volt, mivel az építkezésekhez szükséges gránitot itt fejtették ki. Később erődöt építettek a szigetre, amely a második átmeneti korban (i.e.1650-1550) Egyiptom déli határát jelölte. Elephantiné ma a modern Asszuán része.

Az Egyiptomi Régiségügyi Miniszter, Mohamed Ibrahim a napokban jelentette be, hogy asszuáni sírrablók a szigeten négy sziklasírra bukkantak, amelyek az előzetes vizsgálatok szerint az Újbirodalom idejéből (i.e. 1550-1077) valók, s akár át is írhatják a sziget történetét. A lelet igazán szenzációs, mivel ebből a korszakból eddig nem találtak asszuáni sírokat.

Mint azt Ali El-Asfar régész elmondta, az egyik sír egy magas rangú hivatalnok, User számára épült, aki Elephantiné helytartója volt  III. Amenhotep (i.e. 1379-1340) fáraó idején. A falfestményeken User családtagjai és különböző egyiptomi istenek társaságában látható, az egyik jeleneten pedig leopárdprémet visel öt pap mellett egy áldozati asztal előtt.

A második sír egy bizonyos Ba-Neferé, Elephantiné papi felügyelőjéé, aki szintén családja és az istenek körében tűnik fel. A harmadik III. Amenhotep pecsétőrzője számára épült, ennek homlokzata díszes, hieroglifákkal díszített, ám az életjelenetek hiányoznak, míg a belső falain az elhunyt figyelhető meg felesége, a megtisztulásért felelős pap és az írnok mellett. A negyedik sír Elephantiné uralkodója, User Wadjat számára épült. 

 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár