2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrabolt műkincsek kerültek vissza Lengyelországba

2014. március 4. 09:42 MTI

Visszakerült Lengyelországba egy rendkívül értékes műkincsgyűjtemény, amelyet az 1944-es varsói felkelés leverése után a német megszállók az ausztriai Fischhorn kastélyába hurcoltak. A kollekciót Latin-Amerikában találták meg.

Negyvenkét rajzról és litográfiáról van szó, mások mellett olyan művészek munkáiról, mint a holland Carel Fabritius vagy a lengyel Aleksander Orlowski, Juliusz Kossak, Józef Chelmonski, Zygmunt Vogel és Leon Wyczólkowski - írta hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap a lengyel külügyminisztériumból szerzett értesülésekre hivatkozva. A gyűjteményt Radoslaw Sikorski külügyminiszter fogja átadni a varsói Nemzeti Múzeumnak.

A visszaszerzett remekművek Dominik Witke-Jezewski mecénás magángyűjteményének részét képezték, amelyet még a második világháború előtt a Nemzeti Múzeumnak ajándékozott. A háború idején a németek a múzeumban raktárat létesítettek a rabolt műkincsek számára, amelyeket egyebek között a wilanówi Sobieski-kastélyból, a Belweder elnöki palotából, a varsói királyi várból és számos magánkönyvtárból szedtek össze.

A varsói felkelés bukása után, 1944 októberében a gyűjteményt más műkincsekkel együtt SS-őrök kíséretében az ausztriai Zell am See melletti Fischhorn kastélyába vitték. Ott őrizték a nácik az egyebek mellett Lengyelországból, Magyarországról, Hollandiából és Franciaországból rabolt műkincseket.

1945 május elején a német katonák elhagyták a kastélyt és magukkal vitték a műkincsek egy részét. Mielőtt Fischhornt az amerikai csapatok elfoglalták volna, a gyűjteményt a környékbeli osztrák lakosok is fosztogatták. Loptak belőle svájci és bécsi antikváriusok, később pedig az amerikai katonák is vittek néhány darabot "emlékbe".

1946 tavaszán egy ausztriai fogolytáborban raboskodó lengyel tisztnek, Bohdan Urbanowicznak köszönhetően a műkincsek egy részét sikerült visszaszerezni. 12 vagon vitte vissza a festményeket, bútorokat, szőnyegeket, szobrokat és porcelánt Lengyelországba.

A Nemzeti Múzeumból elrabolt műkincsek csaknem 70 évig különböző országokban lappangtak, köztük Ausztriában, Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban. Lengyel diplomaták és művészettörténészek kutatták fel azokat (a varsói külügyminisztériumban működik egy ilyen csapat).

Nem világos, hogy a most visszaszerzett gyűjtemény milyen módon került az egyik latin-amerikai országba (a lengyel diplomaták nem árulták el, hogy melyik országban találták meg), csak az biztos, hogy több hónapig tartottak a visszaszolgáltatás ügyében folyó tárgyalások.

A második világháborúban Lengyelországból elrabolt műkincsek listáján csaknem 63 ezer tétel szerepel. Eltűntként tartják nyilván egyebek között lengyel festők csaknem 7 ezer képét (köztük vannak Gierymski, Matejko, Malczewski és mások alkotásai) és 7 és fél ezer külföldi művész vásznait, köztük olyan mesterekéit, mint Rubens, Rembrandt vagy Dürer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár