2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sötétség a fejekben az első világháborút illetően

2014. február 12. 12:17

A British Council által végzett kutatás szerint a megkérdezettek kevesebb mint fele tudja, hogy az Egyesült Államok is részt vett az első világháborúban, s alig harmaduk tudta összekötni a háborút az Oszmán Birodalom végső bukásával. Ám ami a legszörnyűbb: csak minden második brit van tisztában azzal, hogy a nyugati fronton túl is voltak ütközetek.

A British Council szakértőit, akik a centenáriumi évtől azt remélik, hogy az emberek jobban megérthetik a kontinentális konfliktusok mozgatórugóit és összefüggéseit, mélyen lesújtották a kutatás eredményei, amelyből kiderült, mennyire felületes a megkérdezettek tudása a száz évvel ezelőtt kirobbant Nagy Háborúról. A briteknek kevesebb mint fele nem volt tisztában azzal, hogy a világégés során nem csupán a nyugati front gyilkos állóháborúiban haltak százezrével a katonák, így többségük nem hallott a keleti front orosz-német, valamint orosz-osztrák-magyar küzdelmeiről.

Amerikai csapatok francia földön

A felmérés a világméretű háború máig tartó hatásának hatalmas tudásbeli hiányára mutatott rá. Az Egyesült Királyságban megkérdezettek 38 százaléka tudott Kanada és az USA hadviseléséről, s csupán 34 százalékuknak volt valamilyen homályos elképzelése arról, hogy a Közel-Keleten is voltak harcok, míg kevesebb mint a negyedük tudta, hogy Ázsia (22 százalék) és Afrika (21 százalék) is részt vett a konfliktusban.

A kutatás megmutatta, hogy a konfliktus következményeiről vallott elképzelések sincsenek köszönőviszonyban a valósággal: a britek 62 százaléka van tisztában azzal, hogy a vesztes háború vezetett a nácik felemelkedéséhez Németországban, azt pedig csak a megkérdezettek 37 százaléka tudta, hogy az orosz kommunizmus megerősödése is összefügg a világháborúval.

Ausztrál katonák útban a Dardanellák felé

A reprezentatív felmérés szerint a megkérdezett britek kevesebb mint harmada ismerte azt a tényt, hogy az Oszmán Birodalom végső bukása (32 százalék) vagy a Népszövetség létrehozása (27 százalék) is összefüggött a Nagy Háborúval, s csak 11 százalékuk tudta összekapcsolni a világégést a palesztin-izraeli konfliktus gyökereivel. Mindezek ellenére a hét országban megkérdezettek csaknem háromnegyede vélte úgy, hogy országára valamilyen szinten még mindig hatással van a háború és annak következményei; Nagy-Britannia hadbalépését például a franciák és az oroszok pozitívan, míg az egyiptomiak és a törökök negatívan ítélték meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár