2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják az Indiai-óceán legrégebbi hajóroncsát

2014. február 6. 18:33

Kétezer éve fekszik a Srí Lanka-i partoktól délre az Indiai-óceán legrégebbi ismert hajóroncsa. Néhány héten belül búvárrégészek merülhetnek a mélybe, hogy a roncsokat újra megvizsgálják és még többet megtudjanak a Kelet felé irányuló kereskedelmi kapcsolatokról.

A roncs 33 méter mélyen, egy Srí Lanka-i halászfalu, Godavaya mellett fekszik, ahol német régészek szerint az i.sz. 2. században - az egykori tengeri selyemút mentén - fontos kikötő volt. A hajó maradványát 2003-ban fedezték fel, s első ránézésre nem egy tipikus hajóroncs benyomását kelti: a nagyjából 6-szor 6 méteres területen egy nagy kupac rozsdás fém és a szállítmány szétszóródott darabjai hevernek.

Bár a hajó minden elemét elnyűtte az idő vasfoga, a roncs vizsgálata révén viszonylag pontos képet kaphatunk a Római Birodalom és az Ázsia közötti kapcsolatok természetéről. A kelet-nyugati kereskedelem azok után kapott lendületet, hogy Róma az i.e. 1. században meghódította és provinciává szervezte Egyiptomot, így megnyílt előtte a Vörös-tenger, ami kijáratot biztosított az Indiai-óceánra.

Az ókori tengeri útvonalak jól dokumentáltak az irodalmi és történeti forrásokban. Az első századi görög nyelvű tengerhajózási útmutató, a Periplus Maris Erythraei a Kelet felé irányuló kereskedelem megkönnyítésére készült, és arról szól, hogy a Földközi- vagy Vörös-tengerről induló hajósok merre menjenek és mivel kereskedjenek, ha kiérnek az óceánra. De ahogy arra Deborah Carlson, az Institute of Nautical Archaeology at Texas A&M University igazgatója is rámutatott, eddig nem ismerünk olyan hajót, amelyről tudjuk, hogy részt vett a keleti kereskedelemben.

Carlson elmondta, nem számítanak olyan nyomra, ami egyértelműen bizonyítaná, hogy a hajó Rómába tartott, vagy hogy megtudják elsüllyedésének pontos okát, ám reményeik szerint a roncs segítségével sikerül megvilágítani Srí Lankának a Kelet felé irányuló kereskedelemben játszott összekötő szerepét, illetve megbizonyosodhatnak afelől, hogy a szigeten megforduló áruk végül valóban eljutottak a Mediterráneumba.

Carlson először 2010-ben vizsgálta meg a roncsokat. Jóllehet ő maga eleinte kételkedett abban, hogy a hajó ősi lenne, a roncsokból kinyert famintákon elvégzett kormeghatározó vizsgálatok az i.e. 1. és az i.sz. 1. század közé datálták a leletet. A májusig tartó kutatástól azt remélik, hogy a rétegekből érmék, személyes tárgyak és esetleg árucikkek maradványaira bukkannak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár