2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalasnyikov: a tervező és öröksége

2014. január 10. 13:07

"Büszke vagyok a találmányomra, de szégyellem, hogy terroristák használják. Bárcsak olyan gépet találtam volna fel, amelynek a mezőgazdászok vehetnék hasznát - például egy fűnyírót" - mondta egyszer Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, a tavaly december 23-án elhunyt feltaláló. Az általa megalkotott AK-47-es gépkarabélyből mára közel százmillió készült, ám az autodidakta fegyverbarkácsoló egy fillért sem látott belőle.

Versíró fegyverbarkácsoló

A világ talán legismertebb gépfegyverének feltalálója a lengyel-szovjet háború kellős közepén, 1919. november 19-én született a mai mongol-orosz-kazah határ közelében lévő Altáj Kormányzóság egyik falujában, Kurjában. 1930-ban családját és a környékbeli parasztokat kuláknak kiáltotta ki a szovjet hatalom, megfosztották tulajdonuktól és deportálták őket a nyugat-szibériai Tomszki területen lévő Nizsnyaja Mokhovaja faluba. A Kalasnyikov család tizenhetedik gyermeke, Mihail sokat betegeskedett, hatéves korában csak egy hajszál választotta el a haláltól.

Habár mindenféle mechanikai szerkezetű gép vonzotta a szabad idejében verseket író Kalasnyikovot, ő arról álmodott, hogy költő lesz belőle. Vágya tulajdonképpen beteljesedett, ugyanis egész életének meghatározó része maradt a versírás. Családja mindig a földből élt, ám a száműzetésük alatt vadászniuk is kellett, hogy betevő falat kerüljön az asztalra, így a tizenéves Mihail gyakran vette kézbe apja fegyverét. 

Mindössze a hetedik osztályt fejezte be, amikor mostohaapja engedélyével (édesapja tuberkulózisban hunyt el az elköltözés évében) visszament szülőfalujába. A több mint ezer kilométeres utat jórészt autóstoppal tette meg. Régi-új lakóhelyén egy traktorjavító telephelyen kapott munkát, ahol a mechanikai érzékét kamatoztathatta. Hamis papírjai miatt többször menekülnie kellett, így csak kilenc osztályt járt ki, amikor 1938-ban besorozták a Vörös Hadseregbe.

A fiatal Kalasnyikov

Alacsony termete és szakmai tudása miatt - a harckocsi technikusi képzés után - eleinte tankokat szerelt. A képzésének ideje alatt hozta létre első találmányát, egy harckocsikra szerelhető lövésszámláló szerkezetet, amelyért Georgij Zsukov tábornoktól egy karórát kapott jutalmul. A náci Németország támadása idején harckocsi parancsnokként őrmesteri rangban harcolt a németek ellen az 1. harckocsi-hadsereg egyik T-34-esében. 1941 októberében a brjanszki csata során súlyosan megsérült a vállán, s kórházba került, ahol 1942 áprilisáig kezelték.

A kórházban töltött hónapjai során tucatnyi beszámolót hallott a katonáktól, akik panaszkodtak a szovjet fegyverek megbízhatatlansága miatt, illetve hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a Wehrmacht katonáival szemben, akik jóval több gépfegyverrel rendelkeztek, mint a Vörös Hadsereg. Lábadozása során letisztult benne, hogy melyek lennének a szovjet katona számára kívánatos kézifegyver-tulajdonságok. A mataji vasútállomáson töltött hathónapos betegszabadsága idején az ottani mérnökök segítségével megalkotta első géppisztolyát.

Bár bizonyos szerkezeti hiányosságok miatt nem vezették be a hadseregbe a találmányát, precizitására, tehetségére és hozzáértésére hamar felfigyeltek a szovjet vezetők. 1942-ben Kalasnyikovot a Vörös Hadsereg Fegyverzeti Főcsoportfőnöksége Központi Kézifegyverfejlesztő Csoportfőnökségére helyezték át. Az itt eltöltött évek alatt több ízben módosította és fejlesztette az eddig használatos gépfegyvereket, ami két tervezői oklevelet hozott számára. Ezzel bekerült a szovjet fegyvertervezés legfelsőbb köreibe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár