2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűntnek hitt Mattis Teutsch-festmények kerültek elő

2013. december 3. 15:48 MTI

Mattis Teutsch János korábban eltűntnek hitt hét festménye került elő a hagyatékból, ezeket kiállításon mutatja be a MissionArt Galéria szerdától Az Új Ember - Mattis Teutsch János újjászületett képei címmel.

Másfél éve az egyik kétméteres vászon vizsgálatakor tűnt fel a galéria szakembereinek, hogy oda nem illő motívumok sejlenek fel a kép hátterében. A többi hat műről is röntgennel kimutatták, hogy a felső festékréteg alatt azok a művek vannak, amelyekről azt hitték, megsemmisültek - magyarázta a galéria vezetője.

A Magyar Nemzeti Galériában 2001-ben rendezett nagy Mattis Teutsch-tárlatra kiadott katalógusban a brassói Redut kiállítóteremben készült archív fotókon jól felismerhetők a most megtalált képek. Az átfestett művek a művész egyik legfontosabb periódusában készültek: a síkszerű, színes, geometrikus elemekből építkező kompozíciók, amelyeken kiemelt szerep jut az emberi alaknak is, párhuzamba állíthatók a magyar és az európai művészet progresszív vonulataival, az orosz Kandinszkij, Malevics és a holland De Stijl csoport munkáival.

A hét festményből már öt és felet restauráltak, a felső festékrétegtől megtisztítottak. A kiállítás végéig, január 10-ig vélhetőleg mind a hét kép látható lesz - tette hozzá Kishonthy Zsolt. Mattis Teutsch János (1884-1960) brassói festő, szobrász, grafikus az avantgárd európai rangú mestere a müncheni művészeti akadémián végzett, dolgozott Berlinben és Párizsban, majd 1919-től ismét Brassóban, a Hosszú utcában, ahol hagyatékát ma is őrzi unokája, Mattis Teutsch Waldemár képzőművész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár