2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyerekjátékok is voltak a 2500 éves urnákban

2013. november 7. 08:38

Egy lengyelországi tömegsírból kerültek elő azok a késő bronzkori urnák, amelyekben a gyermekek hamvai mellett agyagból készült játékgolyókat is találtak.

A régészek a Wągrowiec melletti Łęgowo temetőjének feltárása közben összesen 150, úgynevezett gödörsírt azonosítottak, benne több ezer, 2500 éves emberi maradvánnyal. A késő bronzkori kelet-közép-európai lausitzi (luzsicai) kultúra fő jellemzője az urnamezős, azaz a hamvasztásos temetkezés szokása volt. A lausitzi kultúra egyes csoportjai lengyelországi szállásterületükről indulva terjeszkedtek Észak-Morvaországban és Kelet-Németországban, majd onnan délnyugati irányba mentek, s beékelődtek a halomsíros kultúra által elfoglalt területekbe.

A kultúra tagjai az elhunytakat együtt temették el, a hamvakat pedig néha felajánlották isteneiknek. A hamvasztás máglyán történt, a csontokat gondosan összeszedték, majd meghatározott sorrendben helyezték egymásra: először a lábcsontokat, majd a bordákat, legvégül a koponyákat. Az emberi csontokat olykor állati maradványokkal keverték és ékszereket, sarlót, kisméretű baltát tettek melléjük.

A halottak hamvait urnákba, azokat pedig egy kijelölt gödörsírba helyezték, amíg az meg nem telt, ekkor a sírokat befedték; egy helyen például 40 urnát számoltak össze. A családok – amelyeknek a tagjait egy sírba temették – megválaszthatták a sírok helyét, hasonlóan a mai gyakorlathoz. Ez azt jelenti, hogy a most feltárt gyermeksírok körül lehetnek az áldozatok családtagjai és rokonai, vagy az adott közösség további tagjai – mondta el Marcin Krzepkowski ásatásvezető.

A családok díszíthették is az urnákat, vagy agyagból készült ajándékokat, játékokat – például csörgőket – temethettek a sírmellékletbe. Az urnákon jellemzően a lausitzi kultúra mindennapjait – lovaglás, földművelés – örökítették meg. A maradványok mellé használati tárgyak is kerülhettek, az egyik łęgowo-i sírban például egy kanál került elő, amelynek nyelve madár alakú volt, egy másikban pedig egy díszes tál, benne szintén egy madárfigurával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár