2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kierkegaard: egy globális dán életmű

2013. szeptember 26. 10:29

Søren Aabye Kierkegaard teológus, filozófus, író születésének 200. évfordulója alkalmából a Dán Kulturális Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással tiszteleg munkássága előtt. A tárlat anyagát Joachim Garff, a koppenhágai Kierkegaard Központ professzora állította össze és a Dán Kulturális Intézet jóvoltából látható Budapesten.

„Kockáztatni nem más, mint egy pillanatra elveszíteni az egyensúlyunkat. Nem kockáztatni nem más, mint elveszíteni önmagunkat.” (Kierkegaard)

Søren Aabye Kierkegaard 1813. május 5-én született Koppenhágában. Itt élt, gondolkodott és hunyt el, s itt születtek művei – sok közülük álnéven publikálva –, melyek igen kevés olvasóhoz jutottak el korában, s még kevesebben döbbentek rá jelentőségükre. Napjainkban Kierkegaard világszerte ismert és elismert gondolkodó. Hatása Jean-Paul Sartre, Simon de Beauvoir és Albert Camus munkásságára meghatározó, s munkái inspirálták Martin Heideggert, Karl Jasperst és Ludwig Wittgensteint is. Søren Aabye Kierkegaard, Friedrich Nietzsche-hez hasonlóan, az egzisztencializmus „atyja”.

200. születésnapját világszerte megünneplik. Hatása határok nélküli, művei sorra jelennek meg a világ nyelvein. A kiállítás a filozófust, az írót és a teológust ünnepli. A tárlat anyagát Joachim Garff, a koppenhágai Kierkegaard Központ professzora állította össze és a Dán Kulturális Intézet jóvoltából látható Budapesten.

Programok a kiállításhoz kapcsolódóan:

Szeptember 26. csütörtök, 18 óra Megnyitó

A kiállítást megnyitja Dr. habil Nagy András, a Pannon Egyetem docense és Dr. habil Jon Stewart, a Kierkegaard Központ professzora. Közreműködik Erdélyi László zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense. A megnyitó nyelve angol.

Október 15. kedd, 19 óra, Vörös terem, Nagy András A csábító naplója című darabja – két színészre

A szó köznapi értelmében is drámai helyzet egy csábítás története, magyarázat nélkül elhagyott jegyessel és a helyzeteket (el)rendező, mégis minden szereplőjénél jobban szenvedő csábítóval. Különösen, ha a csábítók Kierkegaard és alteregói. Banális titkok, végletes kínlódás és (ön)reflexív irónia egy felvonásos csábításban elbeszélve. Színészek: Bánfalvi Eszter és Lábodi Ádám

Október 30. szerda, 18 óra, Bártfay terem PIM Esti Extra vs Kierkegaard – két felvonásban, Kerekasztal beszélgetés a Jelenkor Kiadó szervezésében

Soós Anita fordító, dr., Bacsó Béla, DSc egyetemi tanár és dr. Czakó István, docens beszélgetnek a kiadó Kierkegaard sorozatáról, a fordítás szépségéről és lehetetlenségéről, Kierkegaard rejtélyéről és a dán gondolkodó-író évszázados hatásáról.

Október 30. szerda, 19:30 óra, Bártfay terem, Nagy András nyitott egyetemi előadása a dán filozófusról

Kierkegaard érdekes. Eltűnik álarcai és beszélő nevű alteregói mögött, majd előbukkan, de nyugtalanítóan megválaszolatlanul hagyja a „Ki ír?” oly’ evidens kérdését. Érdekes, mert arra csábít, hogy híres-hírhedt szakítását pszichologizáló magyarázatokkal okoljuk. Érdekes, mert szerteágazó munkássága megkerülhetetlen rejtélye az európai kultúrának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár