2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hajuk szála sem görbült a perui piramis lerombolóinak

2013. szeptember 20. 15:33

Egyelőre gondtalan életüket élik azok az ingatlanspekulánsok, akik még június végén helyrehozhatatlanul leromboltak egy 5000 éves piramist a perui főváros térségének legjelentősebb régészeti lelőhelyén.

Az El Paraíso a legnagyobb – 64 hektáros – és leggazdagabb régészeti lelőhely a perui főváros, Lima térségében (San Martin de Porres megye). Az 1950-es években fedezték fel a viszonylag rövid ideig, 300-400 évig lakott területet. Feltárása tavaly decemberben kezdődött meg, februárban már meg is találták az első jelentősebb leletet, egy olyan tűzrakóhelyet, amely egy 4-5 ezer évvel ezelőtti vallási szertartáshoz köthető. Az itt található ősi teraszos építmények szolgáltak mintául a későbbi pre-inka, majd inka civilizációnak. Eddig összesen tizenkét piramist fedeztek fel a területen.

Az állami fennhatóság alatt álló terület azonban újabban az erősödő ingatlanspekulánsok céltáblája lett. Ahogy arról korábban beszámoltunk, június végén exkavátorral estek neki a hat méter magas, 2500 négyzetméter összfelületű, ötezer éves építménynek. Miután a piramist a földdel tették egyenlővé, a helyére hulladékot szórtak, majd azt meggyújtották, vélhetően a terület teljes "megtisztítása" céljából. A piramis elpusztítása után megpróbálták megsemmisíteni a lelőhelyen található másik három piramist is, de az örökségvédő aktivisták által riasztott rendőrség fellépése miatt erre már nem maradt idejük.

A rendőrség egy ismert környékbeli családot és egy ingatlanfejlesztő céget gyanúsított meg a példátlan vandalizmussal. A két magáncég a Compañía y Promotora Provelanz E.I.R.L és a Alisol S.A.C Ambas, amelyek az egyik helyi régész elmondása szerint többször is próbálták már birtokba venni a régészetileg jelentős értéket képviselő területet. Amelynek biztonságát egyébként megerősítették, de ez mindössze azt jelenti, hogy a hatalmas területet négy rendőr és két biztonsági őr figyeli éjjel-nappal, ráadásul mivel a tetteseket még nem fogták el, a lelőhely továbbra is veszélyben van. A terület megóvása Peru egész történelmi öröksége szempontjából kulcsfontosságú lenne, El Paraiso ugyanis már a késő prekeramikus kor (i.e. 3500-1800) óta lakott, amely így a dél-amerikai kontinens civilizációinak egyik bölcsője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár