2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rainbow Warrior: a francia titkosszolgálat csődje

2013. július 10. 13:35

1985. július 10-én, néhány perccel éjfél előtt az új-zélandi Auckland partjainál tíz percen belül két robbanás rázta meg a Greenpeace Rainbow Warrior nevű hajóját. Az első detonáció még nem okozott jelentős károkat, a második, erőteljesebb robbanás következében azonban a hajó elsüllyedt, egy aktivista pedig életét vesztette. Hamarosan kiderült, hogy a francia titkosszolgálat keze van a dologban. 

Franciaország az 1980-as években kezdett atomrobbantásokba a francia polinéziai Mururoa-atoll közelében. 1985 nyarán a Greenpeace aktivistái megelégelték a környezetszennyező kísérleteket, és úgy döntöttek, tiltakozásképpen behajóznak a robbantások helyszínéül kijelölt katonai övezetbe. A francia titkosszolgálat, a DGSE tudomást szerzett az akcióról, amelynek megakadályozása érdekében elindította Satanique névre keresztelt műveletét.

A terv előkészítői arra számítottak, hogy az első, figyelmeztető robbantás után mindenki elhagyja a Rainbow Warriort. Ferenando Pereira azonban ezt nem tudhatta. A portugál származású holland fotós visszatért felszereléséért, és a hajóba zúduló víztől megfulladt.

A legtöbb titkos ügynöknek sikerült megszöknie az országból, de Dominique Prieurt és Alain Mafart-t elfogták, és mindkettejüket 10 évre elítélték. Mafar azonban életveszélyes egészségi állapotára, az állapotos Prieurt pedig haldokló édesapjára hivatkozva nem sokkal később hazautazott Franciaországba, ahonnan sohasem tértek vissza letölteni a büntetésüket.

Bár Franciaország sokáig tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz, a kormányfő végül elismerte a titkosszolgálat felelősségét. A védelmi miniszter lemondott, a titkosszolgálat vezetőjét, Pierre Lacoste-ot pedig felmentették tisztségéből. Lacoste egy 2005-ös interjúban azt állította, hogy az akciót maga a köztársasági elnök, Francois Mitterrand irányította.

A Greenpeace végül 8,1 millió, Új-Zéland pedig 7 millió dollár kártérítést kapott Franciaországtól, a két ország viszonya azonban rendkívüli módon elmérgesedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár