2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hagyományápolás és nyitottság a ceglédi Kossuth Múzeumban

2013. április 22. 10:22 MTI

A megyei múzeumi rendszer megszűnése után önálló intézménnyé vált ceglédi Kossuth Múzeum számára a jövőben is a Kossuth-kultusz és a várostörténet jelenti a fő irányt - mondta el az MTI-nek a múzeum igazgatója.

Reznák Erzsébet a megyei múzeumi rendszer tavaly év végi megszűnésével kapcsolatban rámutatott arra, hogy az átalakulással egy 50 éves struktúra tűnt el. A Kossuth Múzeum a város fenntartásába került, s bár az átállás sohasem könnyű, az önkormányzat mindent megtett, hogy a változások minél kevésbé viseljék meg az intézményt - emelte ki az igazgató.

Az év eleji kezdeti akadályok után most már a folyamatosságon van a hangsúly. Noha időről időre felmerül a kérdés, hogy tevékenységük továbbterjedjen-e a város határain, az 1848 óta Cegléden kialakult Kossuth-kultusz, valamint a város szoros kapcsolata a magyar történelem kiemelkedő alakjával meghatározó volt és marad - hangsúlyozta a vezető. Reznák Erzsébet példaként említette azt az ősszel nyíló különleges numizmatikai kiállítást, amely a múzeum kiemelkedő jelentőségű gyűjteményéből válogat Kossuth Lajoshoz kapcsolódva.

A helytörténeti kutatások és az eredmények bemutatása jelentős részét képezi a múzeumban folyó munkának, ugyanakkor a nyitottság is fontos érték: "továbbra is kínálunk fotókiállítást vagy olyan kortárs művészeti bemutatkozást, mint amilyen Horváth Lászlóé, akinek alkotásai péntektől láthatók" - tette hozzá. A vezető kiemelte azt is, hogy az önállóvá válás nem okozott fennakadást a szakmai munkában: folytatódik a gyűjtőmunka, a tudományos tevékenység, kiadványok megjelentetése. Ez utóbbira példa az a hamarosan megjelenő összeállítás, amely az egykori ceglédi hadifogolytábor történetét dolgozza fel.

"A tudományos igényű munkában egyebek mellett olyan, korábban soha nem publikált fotók is láthatók, amelyek a Kárpát-medence legnagyobb szovjet hadifogolytáborának emlékeit ábrázolják, illetve azt a téglafalat, melybe az 1944-45 során ott raboskodók karcolták bele - az utókor számára is megrázó - üzeneteiket" - fogalmazott az igazgató. Reznák Erzsébet úgy fogalmazott, hogy bár múzeumuk és a hozzájuk hasonló intézmények első látásra "csupán" a helybelieknek szólnak, valójában az egész ország számára közvetítik értékeiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár