2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik a sivatagi királyság központját

2013. január 18. 17:49

Szudán északi részén látnak neki az ősi núbiai királyi központ felkutatásának.

Az ősi központot a mai Szudán északi részén elhelyezkedő núbiai királyság uralkodói igazgatták, akikről kevés érdemi információ áll a rendelkezésre: valamikor az időszámításunk előtti 9. században léptek ki az ismeretlenség homályából, leigázták Egyiptomot, majd visszasüllyedtek oda, ahonnan érkeztek. „Nem tudjuk, honnan jöttek ezek az uralkodók” – szögezte le Geoff Emberling, a Michigani Egyetem Kelsey Régészeti Múzeumának tudományos kutatója.

Núbia, amely Kush néven is ismert, a fekete kontinens egyik legelső államalakulata volt, ahol nagy vagyon és politikai hatalom halmozódott fel, a birodalom határait pedig ütőképes hadsereg védte. Az akut információhiány azonban eddig megakadályozta, hogy a királyság felemelkedéséről és bukásáról érdemi szakmai diskurzus induljon, ahogyan az megtörtént például a szomszédos Egyiptom vagy Mezopotámia esetében.

A régészeti kutatások eddig jórészt egy másik núbiai központ, El Kurru síremlékeire és templomjaira koncentrálódtak. „Nem végezték el a települések szisztematikus feltárását, amiből megtudhattuk volna, hogyan teltek az ősi núbiaiak mindennapjai” – mondta el Emberling, aki hat héten át azt fogja kutatni, hol lehet az eltemetett város.

Embergling a George Reisner amerikai régész által vezetett 1918-1919-es expedíció során készített feljegyzések nyomán halad; ebben Reisner megemlít egy hosszú, kapuval ellátott városfalat, ami a Nílusra néz, valamint a palota lehetséges helyén álló mély gödröt. A területet akkor sajnos nem tárták fel, ma a sivatag homokja borítja.

„Az egyik előttünk álló nagy kihívás az, hogy a város maradványai teljesen láthatatlanok. Reisner csak jegyzetelt, így nem tudjuk lokalizálni a területet” – közölte a kutató, aki dán és szudáni szakemberekkel a legmodernebb eszközökkel: műholdfelvételekkel és magnetométerrel ered az eltűnt királyi központ nyomába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár