2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezték a vitatott eredetű kínai császári pecsétet

2012. december 18. 13:30 MTI

A törvényes eredettel kapcsolatos kételyek ellenére 1,12 millió euróért (több mint 300 millió forintért) elárvereztek hétfőn Párizsban egy Csing-dinasztia korából származó kínai császári pecsétet.

A kínai hatóságok szerint a Csian Long császár (1736-1795) idejéből származó műkincset 1860-ban lopták el a francia-brit megszállás idején a pekingi Nyári Palotából egy fosztogatás idején. A kínai törekvések, hogy kivegyék a tételt a kalapács alá kerülő műtárgyak listájáról, meghiúsultak.

A ritka parajzöld vésett jáde császári pecsét a várt eladási ár többszöröséért kelt el; az Artcurial aukciós ház előzetesen mindössze 150-200 ezer euró bevételre számított. A pecsétbe hat írásjelet véstek, amelyek jelentése "a császári művek könyvtárában való őrzésre megvizsgált művek nagy pecsétje".

A Társaság a Kínai Művészet Védelméért Európában (APACE) nevű szervezet még az utolsó pillanatban, vasárnap is azt követelte az aukció szervezőitől, hogy vonják vissza az árverésről a kicsiny, 2x4,5x3 centiméteres tárgyat, de hiába. Az árverezőház szerint a pecsét, amely egy család magángyűjteményében volt a XIX. század végétől, nem a pekingi Tiltott Városból származik, és úgymond a szervezet egyébként sem tudta bizonyítani, hogy a kínai hatóságok nevében jár el.

1860. október 18-án, a második ópiumháború idején Lord Elgin brit főparancsnok elrendelte a Jong Cseng és Csian Long császárok által építetett Nyári Palota és kertek lerombolását, amelyet a francia és brit csapatok kifosztottak és felgyújtottak. A pusztítás máig fájdalmas megalázást és sebeket okozott a kínaiaknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár