2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptom omladozó piramisai

2012. október 25. 19:26

Egy nemzetközi projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a történelmileg jelentős épületeket helyreállítsa és megőrizze az utókor számára, kezdve a windsori kastélytól egészen a kanadai parlament épületéig. A kutatócsapat szakemberei újabban a szakkarai lépcsős piramison dolgoznak.

Az MD of Cintec International nevű cég első komolyabb restaurálási munkájára Kairó történelmi belvárosában került sor az 1992-es földrengést követően. De ez a cég nyerte el 1998-ban számos rossz állapotba került egyiptomi emlék helyreállítását is, amely több mint egy tucat mecsetet foglalt magába.

Az Íbisz-templom megerősítése

Az egyiptomi főváros régi negyedében zajló projekt sikerét követően a Cintec felkérést kapott a Kairótól 700 kilométerre délre található El-Kharga oázisban levő Íbisz-templom belső megerősítésére. A templom építése i. e. 672-ben indult, s számos fáraó halálát megélte, mire i. sz. 68-ban elkészült. Azonban az igen rossz talajviszonyoknak köszönhetően az épületet szerkezeti hiányosságok veszélyeztetik, ami igen különös, hiszen az egyiptomi építményekre pontosan az ellenkezője volt igaz.

Helyreállítási munka az Íbisz-templomon

A templom szerkezetén két nagyobb problémát kellett megoldani. Egyrészt el kellett választani az épület alapját a meglévő talajvíztől, másrészt különböző beavatkozások segítségével meg kellett erősíteni a belső alapot. Ez különösen nehéz művelet volt a falfestmények és a hieroglifikus faragványok miatt. Azonban a Cintec által kifejlesztett és szabadalmaztatott technikák segítségével sikerült megoldani a problémákat, anélkül hogy megsérült volna a történelmi nevezetesség.

A lépcsős piramis alátámasztása

Ezt a projektet a lépcsős piramison végzett munka követte, ami gondos előkészítést igényelt a sírkamra mennyezetének veszélyes állapota miatt. Az 1992-es földrengés következtében a kamra mennyezetének nagy része beomlott, aminek következtében több tonnányi kő hullott a 29 méter mély aknába. Az életveszélyes állapot ezzel sem szűnt meg, hiszen további falfelületek ereszkedtek meg a kupola alakú mennyezet egyes részein.

A legnagyobb probléma az volt, hogy a szokásos állványzattal történő szerkezeti alátámasztást nem lehetett alkalmazni az egymásra rakódott kőhalmok miatt, továbbá félő volt, hogy további 50 tonnányi mennyezetdarab szakad az építészek nyakába. A plafon alátámasztására így a cég által kifejlesztett, WaterWall nevű, vízzel telített légzsákokat alkalmazták, amelyekkel a falfelület főbb statikai pontjait erősítették meg.

A tört falú piramis

A Cintec következő állomása a Kairótól 40 kilométerre délre található tört falú piramis (az angol szakirodalomban: Bent Pyramid), amelynek külső burkolata évszázadok óta folyamatosan rongálódik, habár nem mutatható ki semmilyen alapozási hiba vagy romboló hatású talajmozgás. Egy népszerű elmélet szerint a burkolat a helyi erők tevékenységének köszönhetően tűnik el folyamatosan, azonban az ideiglenes állványzatokra utaló nyomok hiánya – amelyek segítségével felmászhattak volna a tolvajok a magas építményre – megcáfolja ezt a nézetet.

Egy sokkal valószínűbb elmélet szerint a piramis a külső burkolatát a termikus mozgások hatásainak következtében veszíti el. A nappali hőmérséklet általában 40 Celsius fok fölé kúszik, míg az éjjeli fagypont körül alakul. A 35-40 fokos hőmérsékletingadozások és az uralkodó szelek együttes romboló hatásai miatt tűnhet el a piramis külső mészkőköpenye, főként a sarkainál - vélik a kutatók. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a tört falú piramis építői még kevesebb szaktudással rendelkeztek utódaiknál, és a pontatlanságuk hiánya is okozhatta az ötezer évvel későbbi állagromlást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár