2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Piramisok a nagyvilágban

2012. augusztus 23. 17:36

A Föld legnagyobb, ember által épített szerkezetei között előkelő helyet elfoglaló piramisok a világ számos részén megtalálhatóak, azonban a köztudatban szinte csak az egyiptomi és maja gúlák vannak jelen, pedig számos civilizáció mutatta meg a történelem folyamán egyedi piramisépítő tudását.

Szudáni piramisok

A núbiai piramisokat (közel 220 darabot) három helyen építettek a mai Szudán területén a Napata és Meroë központú kusita királyság uralkodói sírjainak díszeként. A kusita piramisok néven is ismert núbiai építmények sokban eltérnek egyiptomi társaiktól. A legjellegzetesebb különbség, hogy a núbiai piramisok sokkal meredekebb szögben épültek, mint a Nílus északibb partjainál állók. Azonban közös bennük, hogy mindkét területen az elhunyt uralkodók emlékeiként emelték őket, bár az időzítés nem egyszerre történt, mivel a szudáni piramisok valamikor az i. sz. 4. században épülhettek.

Núbiai piramisok Meroë-ben

Az első núbiai piramisok el-Kurru vidékén épültek, s Kashta király, fia Piye (Piankhi) és annak utódai: Shabaka, Shabataka és Tanwetamani örök nyughelyeit foglalta magában, s további tizennégy piramis épült királynéik számára. A későbbi napatai piramisok Nuri vidékén kaptak helyet, a Nílus nyugati partján, Felső-Núbiában. Ez a nekropolisz 21 királynak és 52 királyné nyughelyének adott otthont; az uralkodók testeit hatalmas gránit szarkofágokban helyezték el. Aspelta herceg síremlékének tömege megközelítette a 15,5 tonnát, amelyhez egy négytonnás fedéllap is tartozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár