2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956 a határon túl

2012. október 23. 08:03

1956 hatása a többi szomszédos országra

A többi szomszédos országban a világháború és az azt követő események okozta fájdalom és emlékek sorozata, illetve a folyamatos megfélemlítés akadályozta meg, hogy nagyobb szabású mozgalom szerveződhessen a fennálló kommunista rendszerek ellen.

Csehszlovákiában a magyarokat 1945 körül annyira megfélemlítették, hogy még több mint egy évtizeddel később sem mertek tömegesen rendszerellenes tüntetésbe kezdeni. A magyar és német főiskolai hallgatók által szervezett szolidaritási akciót azonnal betiltották, s országszerte több száz olyan embert letartóztattak, akik valamilyen módon rokonszenveztek a magyar forradalommal – magyarázta Bottoni. Jugoszláviában kicsit más volt a helyzet. Mivel Tito országa nem tartozott ténylegesen a kommunista tömbbe, 1956 őszén 20 ezer magyar menekültet fogadtak be, akiknek a nagy része néhány napon belül tovább is indult.

A második világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalja esetében teljesen lehetetlennek tűnt bármiféle szolidaritási akció a magyar forradalom mellett. Az ott lakókban még élénken éltek az 1944-1945-ös málenkij robot élményei, a többszörösen megfélemlített társadalom tagjai pedig nem mertek az utcára vonulni, amiben nagy szerepet játszott a hatalmas szovjet katonai jelenlét, illetve a tény, hogy erről a területről lépték át a szovjet-magyar határt az orosz tankok. A pártgyűléseken felvetett politikai és szociális reformjavaslatok a deportálások és bebörtönzések sötét árnyai között pedig nem érhették el céljukat – fogalmazott Bottoni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár