2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos polgárháborús hajót sodort a partra Izsák

2012. szeptember 7. 14:05

Az Egyesült Államokban nagy pusztítást végző hurrikán, Izsák (Isaac) megérkezése után a víz váratlanul egy hajót vetett ki a partra Alabama partjainál. A roncsról azt gondolják, hogy valószínűleg az amerikai polgárháború idejéből származik - számolt be a Birmingham News.

A partra vetett roncs felfedezése után azonnal megindultak a találgatások, hogy a hajó pontosan melyik korból is származik. A hajót egy boulevard-i magán tengerparton, Fort Morgan mellett találták meg. A történészek két táborra oszlottak: vannak, akik szerint a hajó az amerikai polgárháborúban (1861-1865) szolgált, míg mások azt állítják, hogy a húszas években, az alkoholtilalom idején használták, s rumot csempésztek vele.

A polgárháború idején számos konföderációs hajó próbálta áttörni az Unió blokádját Mobile Bay-nél; egyesek szerint a roncs a Monticello nevű hajóhoz tartozik, amely pontosan egy ilyen próbálkozás közben veszett oda. Ezen a véleményen van a Museum of Mobile régésze, Shea McLean is. Ha beigazolódik a feltételezés, akkor a mostani a negyedik alkalom, hogy a hajó roncsai felbukkannak: először 1969-ben a Camille, majd 2004-ben Ivan, végül a négy éve lecsapó Ike hurrikán után sodorta partra a víz a részeit.

Mike Bailey, a Fort Morgan Historical Society történésze szerint azonban a hajó nem lehet más, mint a Mississippi állambeli De Angelo Shipyardnál épült szkúner, a Rachel, amely 1923-ban nyolc emberrel a fedélzetén futott zátonyra. Bailey szerint a 46 méter hosszú vízi jármű az egyik legnagyobb termetű hajó volt, amit a mississippi Biloxi városában építettek. 2008-ban állításának alátámasztására egy szájról szájra terjedő szóbeszédet citált: ezek szerint a területen már 150 éve ott élő családok jól emlékeztek a hajóra, amely ócska bútorokat szállítva veszett a hullámsírba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár