2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett piramisokat találtak Egyiptomban

2012. augusztus 14. 08:38

Két piramiskomplexumot találtak Egyiptomban – legalábbis ezt mutatják a Google Earth műholdfelvételei. A terepmunka még hátravan, de a kezdet ígéretesnek tűnik.

Az egymástól jó 130 kilométerre elhelyezkedő két dombszerű képződmény minden bizonnyal piramis lehet – számolt be a felfedezésről Angela Micol maideni (Észak-Karolina) régész, aki a területet a Google Earth segítségével fésülte át. (A program korábbi eredményeiről itt, itt és itt olvashat)

Az egyik Felső-Egyiptomban, a Nílus mellett, Abu Sidhumtól 18 kilométerre helyezkedik el; itt négy domb található, két, nagyjából 76 méter széles és van két kisebb, 30 méter széles bucka, amelyek egy nagyobb, nagyjából 190 méter széles, háromszög alakú és sík felületű domb köré rendeződnek.

A komplexum képe nagyon letisztult formát mutat, s mivel nagyjából 190 méter hosszan terül el, ez azt jelenti, hogy kiterjedése háromszor akkora, mint a gízai Nagy Piramis. „Ha közelebbről megvizsgáljuk a formát, akkor azt látjuk, hogy a teteje lapos, a szimmetrikus háromszög alak pedig az idők során erodálódott” – írta Micol a Google Earth Anomalies című oldalán.

A Fayoum-oázistól északra található a másik, piramisnak hitt alakzat, amely négyoldalú, csonkított, s 45 méter hosszú. Ez Dimai ősi városától délkeletre található; a várost II. Ptolemaiosz alapította az i.e. 3. században. A tudósok előtt elsősorban az ott talált nagyszámú papirusztekercsek miatt ismert a város, amely jelentőségét a kereskedelemben betöltött szerepének köszönheti.

Micol szerint a felvételek önmagukért beszélnek, de hogy felfedezése bizonyítást nyerjen, még el kell végezni a terepmunkát. A kutató korábban számos régészeti lelőhelyet fedezett fel a Google Earth-szel, köztük egy víz alatti romvárost a Yucatán-félszigeten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár