2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

108 magyar katonát azonosítottak Kurszkban

2012. július 18. 16:31 MTI

A nyugat-oroszországi Kurszkban több mint száz, a II. világháborúban elesett magyar katona földi maradványait hantolták ki, amelyeket szeptemberben a Voronyezs melletti magyar temetőben helyeznek örök nyugalomra - jelentette szerdán honlapján a Komszomolszkaja Pravda.

Az orosz lap beszámolója szerint a német megszállók és magyar szövetségeseik 1941 és 1943 között Kurszkban a város központjában lévő Borogyino parkban temették el halottaikat, sorkatonákat és tiszteket egyaránt. Az exhumálási munkálatok a napokban fejeződtek be.

Dmitrij Sisonkov, a Vojennije memoriali (Háborús emlékhelyek) hadisírgondozó társaság képviselője, a kurszki munkálatok koordinátora a lapnak elmondta, összesen 1425 ember földi maradványai kerültek elő a földből, közülük 1317 német és 108 magyar katonáé.

Azonosításuk részint az egykori katonai azonosító jegyek ("dögcédulák") alapján történt - ilyet összesen 645-öt találtak -, részint pedig az egyenruhák maradványainak, valamint a Wehrmacht információs szolgálata által "német precizitással" kiállított temetkezési okmányoknak köszönhetően.

Az orosz illetékes közölte, hogy a kihantolt maradványokat szeptemberben újratemetik. Az elesett magyar katonák esetében ez a Voronyezstől 30 kilométerre fekvő rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben fog megtörténni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár