2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús magyar hadisírokat is keresnek Lengyelországban

2012. július 11. 14:07 MTI

Folytatódik az első és második világháborús hadisírok - köztük magyar katonák sírjainak - feltárása a dél-lengyelországi Malopolska (Kis-Lengyelország) vajdaságban.

Az idén ötödször megrendezett akció keretében, a kis-lengyelországi vajda megbízásából és anyagi támogatásával krakkói egyetemisták vezetik, ellenőrzik és aktualizálják a hadisír-nyilvántartást, és a helyi lakosság segítségével kutatnak fel újabb sírokat. Tavaly 26, eddig ismeretlen hadisírt találtak.

Munkájuk eredménye a www.malopolska.uw.gov.pl/grobywojenne internetes címen létrehozott, több mint 700 hadisír, illetve temető leírását tartalmazó adatbázisban tekinthető meg. A vajdasági hivatal műemlékvédelmi osztályának munkatársa az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy az egyelőre csak lengyel nyelven olvasható információkat más nyelvekre is lefordítják, de még nem tudható, mikor töltik fel a portálra.

Az adatbázisban a sírok és temetők rövid leírásához fényképeket is mellékeltek. A halott katonák nemzetiségén kívül - amennyiben sikerült felkutatni - nevüket, haláluk dátumát, valamint alakulatuk nevét és rangjukat is feltüntették. Az adatbázis egyelőre három olyan emlékhelyet tartalmaz, ahol magyar hadisírok is vannak.

Jangrot település első világháborús temetőjében 29 magyar katona sírját gondozzák. Az 1914-ben elesettek közül csak 13 személyt sikerült eddig részben azonosítani. Ezen a helyen több száz osztrák és orosz katonát is eltemettek.

A második világháborúban, 1945 januárjában Trybsz település környékén egy magyar és három német katonát temettek el. A jelöletlen tömegsír egy kis kápolna mellett található. Wierchomla Wielka település mellett egy elkerített, fakereszttel megjelölt tömegsírban temettek el négy magyar katonát, akik 1944 októberében egy, a szovjet csapatok által a környéken felrobbantott vasúti szerelvényt biztosítottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár