2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több száz éves ortodox templomot rekonstruálnak a przemysli várban

2012. július 8. 17:41 MTI

Több száz éves ortodox templomot akarnak rekonstruálni a przemysli várban lengyel régészek, akik nem zárják ki, hogy az épület a XIII. századnál is régebbi és csak később alakították át templommá. Az 1220-as évekből származó kőépület romjait a helyi vár felújítása közben tárták fel, két méterrel a várudvar jelenlegi talajszintje alatt - olvasható a lengyelországi Kárpátaljai vajdaság hírportálján.

A helyszínen már hatvan évvel ezelőtt szerveztek ásatásokat: akkor bukkantak először a késő román kori épület romjaira, de a régészeti kutatásokat csak a vár idei felújításakor folytatták. A falak körvonalait már feltárták és jelenleg a részben fennmaradt padlómozaik felkutatásával és dokumentálásával foglalkoznak a régészek.

A vajdaság műemlékvédelmi szakértője a portálnak elmondta, hogy "nem zárja ki" a templom rekonstruálását, amelyet nem a vár felújításának költségvetéséből, hanem külön uniós támogatásból vagy más forrásból kellene biztosítani. Más esetben ugyanis a leletek dokumentálása után újra el kellene őket ásni, hogy védve legyenek az eróziótól.

A przemysli várudvar több régészeti érdekességet rejteget: a mostani ásatások során például XIV. századi fegyverzetet és kerámiát is találtak, míg harminc évvel ezelőtt egy XI. századi rondella és egy négyszögletes főépület maradványait tárták fel. A romokat elásták, de a várudvaron kövekkel kirakott körvonalaik megtekinthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár