2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szakszerűtlen lehet a Colosseum felújítása

2012. január 13. 12:48

Restaurátorok nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a Colosseum felújítási munkálatait egy magáncégre bízták. A kétezer éves épület igazgatója cáfolta az omladozásról szóló híreket, szerinte a legfontosabb kérdés a restaurálás mellett az állagmegóvás és a káros hatások mihamarabbi megszüntetése.

A Róma szívében lévő, a város birodalmi történetét hirdető épület Olaszország egyik legfontosabb jelképe. A kétezer éves épület, a Colosseum felújításának tervei felzúdulást keltettek a világörökség dolgozói és restaurátorai körében, ráadásul az egyik kődarab leválásának decemberben napvilágot látott híre csak tovább fokozta az indulatokat.

A jelenlegi 25 millió eurós terv a látványos és kegyetlen gladiátorcsatáknak otthont adó Flavius amfiteátrum felújítását célozza, amit Diego della Valle, az olasz Tod’s luxusmárka tulajdonosa finanszírozna reklámjogokért cserébe.

Az évente kétmillió látogatót vonzó emlékmű helyreállítása márciusban veszi kezdetét, amely magában foglalja a travertin külső tisztítását, a földalatti kamrák helyreállítását, új kapuk felállítását, de az új kamerák üzembe helyezésével a biztonságra is gondoltak a tervezők.

Az Olasz Restaurátorok Egyesületének tagjai elégedetlenek a tervet illetően, amely véleményük szerint kiszorítja őket a projektből, s olyan restaurátorok kezébe adja az irányítást, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel. „Fennáll a veszélye annak, hogy az emlékmű helyrehozhatatlan károsodást szenved” – mondta Carla Tomasi, az egyesület elnöke.

„A világ legjobb restaurátorai Olaszországban élnek, és mégis előfordul, hogy egy ilyen volumenű programból kihagynak minket, kétségbe vonják munkánkat, rontják népünk megítélését a világban, nem is beszélve arról, hogy ezzel a lépéssel egy ókori műemléket veszélyeztetnek” – mondta Tomasi.

Úgy tűnik azonban, hogy a szakemberek elkéstek, hiszen a Kulturális Örökség Minisztériuma és az olasz Államtanács 2011. decemberi döntése alapján a restaurálási tervek már zöld utat kaptak. „Az olasz jog szerint a restaurátorok dolgozhatnak szobrokon, kerámiákon, mozaikokon és a dekoratív felületeken, de az épületeken nem” – mondja Rosella Rea, a Colosseum igazgatója, hozzátéve, hogy a restaurálást végzők az „építészet helyreállítására szakosodott emberek, nem egyszerű munkások.”

Rea hangsúlyozottan cáfolta a Colosseum omladozásáról szóló híreket. Szerinte csak egy 8 centiméteres tufa darab (vulkánus kőzetből kialakuló porózus kőzet) esett le, ami bármely emlékkel megtörténhet. Azonban hozzátette, a Colosseum az elmúlt években sokat szenvedett az alulfinanszírozás miatt, és a jegyekből származó bevételek csupán a város ókori helyszíneinek (beleértve a közeli Fórumot és a Palatinust) fenntartását fedezték. A szponzorálás ezért égetően szükségessé vált.

Az Europa Nostra szervezet elkötelezett híve az európai kulturális örökségek védelmének. „Csodálatos, hogy vannak magáncégek és magánemberek, akik szeretnék támogatni a világ örökségeit, mikor az állam csökkenti a költségvetési támogatásukat” – mondta Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, a szervezet főtitkára, de figyelmeztette Európa szerte a kormányokat, hogy bármennyire is könnyebbséget jelent ez a jelenlegi gazdasági környezetben, a magánfinanszírozású restaurálási tervek gyakran nem felelnek meg a szigorú előírásoknak.

És bár a jelenlegi Colosseum-program a látogatói szolgáltatások javítása mellett az amfiteátrum tisztítási és helyreállítási feladatainak ellátását is célul tűzi ki, Quaedvlieg-Mihailovic úgy véli, hogy az alapvető problémákkal is foglalkozni kell. Ezek közül a legfontosabb a helyszínt körbevevő gépkocsiforgalom és a szennyeződés megszűntetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár