2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tényleg volt Kínában Marco Polo

2012. április 18. 08:53

Az egyik német sinológus forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a legendás világutazó, Marco Polo valóban járhatott Kínában. A kutató szerint a velencei kereskedőnek a kínai pénzről és a sóról írt beszámolói annyira eredetiek, hogy azt csakis ő készíthette.

Évszázadokon át sokan azzal vádolták a világhírű kereskedő-utazót, hogy a Fekete-tengerrel, Konstantinápollyal és Perzsiával kapcsolatos tudását a különböző kereskedőkkel folytatott beszélgetéseiből illetve ma már elveszett perzsiai könyvekből szedegette össze. A Marco Polo was in China: New Evidence from Currencies, Salts and Revenues című könyvében a Tübingeni Egyetem oktatója, Hans Ulrich Vogel egyszer s mindenkorra le kíván számolni a rosszhiszemű vádakkal.

A szerző először számba veszi az érveket, majd a vonatkozó kínai, japán, olasz, francia, német és spanyol irodalom áttanulmányozásával folytatja. A kínai utazást kétségbe vonó, elenyésző forrás mellett számos olyan van, ami inkább arról tanúskodik, hogy Marco Polo valóban járt a távol-keleti országban – jutott a végső konklúzióra Vogel.

Kételyek már a 18. században is felmerültek a vitatott kínai utazást illetően. A kritikusok például gyakran elmondják, hogy az utazó nem tesz említést a kínai nagy falról. Igaz, a Nyugaton és Keleten ismert falat a Ming-dinasztia (1368-1644) építette fel, a korábbi struktúrák elpusztultak, elveszítve ezzel katonai funkcióját. A másik ellenérv, hogy Marco Polo utazótársait, apját és nagybácsiját nem említik a kínai források. Ez azonban eleve túlbecsüli a kínai krónikások pontosságát; azok ugyanis még a híres pápai követ, Giovanni de Marignolli (1290-1357) látogatását sem említik, pedig ő 32 fős kísérettel érkezett a császári udvarba.

Vogel azzal érvel, hogy egyetlen utazó sem ír olyan részletességgel a kínai pénzekről, a sótermelésről és –monopóliumról, mint Marco Polo. Ezeket az információkat – például hogy a papírpénz eleinte csak északon terjedt el, s volt, ahol kagylóval, sóval, arannyal és ezüsttel fizettek – a későbbre datált kínai források és régészeti kutatások is megerősítették. S mivel Marco Polo nem beszélt kínaiul, nem is tudott volna a későbbi forrásokból meríteni munkájához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár