2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Díszes ókori sisakot tártak fel a Haifai-öbölben

2012. március 1. 10:39 MTI

Díszes ókori sisakot tártak fel a Haifai-öbölben, amely nagy valószínűséggel egy tehetős görög zsoldosé lehetett.

Az aranyozott virágokkal és kígyókkal ékesített bronzsisak a haifai kikötőben végzett fenékkotrás során került napvilágra 2007-ben. A lelet többéves restaurálása következett, majd ezután kezdték el a kutatók vizsgálni az értékes sisakot. Mint kiderült, nagyon hasonlatos ahhoz a 2600 éves sisakhoz, amelyet az 1950-es években került napvilágra az olasz Giglio szigete közelében - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

"A korai görög fegyverzet egyik legdíszesebb darabjáról van szó" - hangsúlyozta Jakob Sarvit, az izraeli örökségvédelmi hatóság tengeri régészeti osztályának vezetője. Mint kifejtette, a görög harcos igen tehetős személy lehetett, hiszen kevesek engedhettek meg maguknak egy ilyen díszes sisakot. Azt nem lehet tudni, hogy hol készült a sisak, de valószínűsítik, hogy a modernkori Törökország területén, az ión kolóniák valamelyikéről származik.

Készítésének idején, i.e. 600 táján egyre-másra létesültek görög kolóniák a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén. Arról viszont nincs adat, hogy ilyen kolónia létezett volna a mai Izrael területén, ami arra utal, hogy olyan görög harcos lehetett egykoron a tulajdonosa, aki II. Nékó, i.e. 610 és 594 között uralkodó egyiptomi fáraó zsoldoshadseregének tagja lehetett. Az uralkodó közel egy évtizeden át folytatott hódító hadjáratokat a térségben, a meggyengült Asszíria felosztásában kívánt részt venni, illetve ütközőzónát létrehozni Babilon és Egyiptom között. Harcaiban idegen, nagyrészt ión zsoldosok segítették.

Azt nem lehet tudni, hogy a sisak hogyan került a Haifai-öböl fenekére - elképzelhető, hogy tulajdonosa a vízbe ejtette, miközben hajója a kikötőbe tartott. Előfordulhat, hogy a görög harcost hajójával együtt elnyelte a tenger, így az ókori gálya még felfedezésre vár a Haifai-öböl mélyén. Nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy a sisakot akkor vesztette el a harcos, amikor II.Nékó serege a babiloniaktól elszenvedett vereség után menekülésre kényszerült.

A restaurált sisakot a haifai Nemzeti Tengerészeti Múzeumban állították ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár