2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sok a bizonytalanság Chaplin körül

2012. február 20. 11:50

A brit titkosszolgálat az után nyomozott, hogy a világhírű színész, Charlie Chaplin esetleg francia polgár volt-e – derült ki a titkosítás alól feloldott iratokból.

Bármennyire is igyekezett, a hírszerzés semmilyen bizonyítékot nem talált Chaplin brit származására, pedig a színész folyamatosan azt hangoztatta, hogy 1889-ben, Londonban született. Erre tettek rá egy lapáttal az amerikai hatóságok, amikor 1952-ben – ebben az évben hagyta el az országot a kommunista kapcsolatokkal vádolt Chaplin – arra kérték az MI5-ot, hogy nézzen utána a komikus gyökereinek.

A brit tisztek nem találtak születési anyakönyvi kivonatot, a legkorábbi hivatalos okirat egy 1920-ból származó útlevél volt. A nyomozáskor arra a következtetésre jutottak, hogy Chaplin Fontainebleau-ben, Párizs vagy Melun mellett született, de az amerikaiak azt is megtudták, hogy a 20. század eleji filmművészet egyik legbefolyásosabb személyiségének neve eredetileg Israel Thornstein volt, s az is felmerült, hogy a férfi valójában Oroszországból származó zsidó lehetett.

A kutakodások ellenére az MI5 egyik állítást sem tudta érdemben cáfolni vagy megerősíteni, ezért Charlie Chaplin származását a mai napig rejtély övezi. A britek azt viszont határozottan visszautasították, hogy a színész kommunista lett volna, szerintük csupán „szimpatizált” az eszmékkel, s legfeljebb „progresszív vagy radikális” volt.

A mccarthyzmus áldozata

A filmsztár – állítása szerint – 1889. április 16-án született London déli részén, Walworthban, az East Streeten, négy nappal korábban, mint az 1940-es Nagy diktátor című filmjében kifigurázott Adolf Hitler. A Scotland Yard különleges egysége semmilyen bizonyítékot nem talált ennek alátámasztására, s inkább annak a forrásának hitt, aki váltig állította, hogy a bohókás színész Fontainebleau-ben látta meg a napvilágot. Ennek a brit hírszerzés, az MI6 is utánament, de ugyanúgy eredménytelenül zárult az erre irányuló vizsgálat.

Tavaly újabb fordulatot vettek az események, ugyanis napvilágot látott egy levél, amelyet az örökösök hoztak nyilvánosságra: ebben az áll, hogy Chaplin ugyan Nagy-Britannia területén született, de nem Londonban, ahogyan állította, hanem Birmingham mellett, Smethwickben, egy cigánytelepen.

A Chaplin ügyét tárgyaló MI5-iratokból az is kiderült, hogy a Joe McCarthy amerikai szenátor által indított kommunistaellenes intézkedések foglyává vált hatóságok mindent megtettek azért, hogy Hollywood ünnepelt sztárját is negatív fényben tüntessék fel: azt állították, hogy Chaplin pénzzel támogatta a különféle kommunista frontszervezeteket, de Washington a párttagságot már nem tudta bizonyítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár