2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Google-lel járhatjuk körbe a Stonehenge-t

2012. január 27. 10:28 MTI

A történelem szerelmesei számítógépük segítségével járhatják körbe Stonehenge-t, megismerve, hogy milyen lehetett a megalitikus építmény négyezer évvel ezelőtt, a virtuális sétát a Google Earth (Google Föld) kiterjesztett alkalmazása, a Google Under-the-Earth teszi lehetővé.

Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 kilométerre északra. Kiépítése i. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be.

A számítógépes program megalkotói felhasználták mindazokat az adatokat, leletanyagot, amelyeket a Sheffieldi, a Manchesteri, a Bristoli, a Southamptoni és Londoni Egyetem régészei gyűjtöttek össze az utóbbi években - olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A projektnek köszönhetően az érdeklődők ellátogathatnak az őstörténeti tájra. A virtuális séta keretében eljuthatnak az újkőkori faluba, s bekopogtathatnak egy prehistorikus kunyhóba, de megismerhetik azt is, hogy milyen lehetett több mint négyezer éve a Stonehenge-i "sétány" végén álló Bluehenge, avagy a Déli Kör.

A kis-Stonehenge-nek is nevezett építményt, amely kör alakban felállított kőtömbökből áll, 2008 augusztusában találták meg brit régészek, akik Bluehenge-t is a i. e. 3000 és 2400 közötti időre helyezik. A felállított sziklák üregeiben faszénmaradványokat találtak, ezekből arra következtetnek a kutatók, hogy halotthamvasztást végezhettek a helyszínen. A kört alkotó kövek kékes színű bazaltok, ezekről kapta az építmény a mostani elnevezését. Ilyen kőzeteket Wales dél-nyugati részén bányásznak.

"A Google lehetővé teszi, hogy megosszuk világszerte az érdeklődőkkel azokat a fantasztikus élményeket, amelyekben részünk volt Stonehenge-ben az elmúlt néhány évben" - hangsúlyozta Mike Parker-Pearson, a Sheffieldi Egyetem régészprofesszora.

A szakemberek kifejlesztették a Stonehege-i benyomások elnevezésű iPhone-alkalmazást is, amelynek megálmodója, Rupert Till, a Huddersfieldi Egyetem docense szerint lehetővé teszi az embereknek, hogy olyannak lássák-hallják Stonehenge-t, amilyen az évezredekkel ezelőtt volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár