2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Winston Churchill könyvtár épül Washingtonban

2012. január 20. 13:58 MTI

Winston Churchill szellemi örökségének szentelt könyvtár és kutatóközpont épül az amerikai George Washington Egyetemen.

Az új Nemzeti Churchill Könyvtár és Központ 2013 és 2015 között fog megépülni az amerikai fővárosban működő George Washington Egyetemen. A chicagói Churchill Központ anyagi és szellemi támogatásával megvalósuló kezdeményezés keretén belül ritka könyvek és kutatási anyagok kerülnek át az egyetemi könyvtár gondozásába. A dokumentumok az újonnan épülő, kiállító térrel ellátott központban kapnak helyet.

Steven Knapp, az egyetem elnöke szerint a központ a volt brit miniszterelnök életét és munkásságát tanulmányozó kutatók, és diákok elsőszámú célállomása lesz, de gazdag forrásanyaggal fog szolgálni a washingtoni múzeumok, archívumok, és könyvtárak számára is. Mint hozzátette: a központ alapvető célja, hogy Churchill személyét ne elszigetelve, hanem a történelembe ágyazva vizsgáljuk és rajta keresztül tanulmányozzuk a 20. század eseményeit.

Hatvan évet felölelő politikai pályafutása során Churchill (1874-1965) tíz éven át volt brit miniszterelnök - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A vele kapcsolatos dokumentumok és személyes feljegyzések elsőszámú gyűjteményét - több mint egymillió tételt - a Cambridge-i Egyetem Churchill Archívum Központja őrzi.

A Nagy-Britanniában működő legfontosabb Churchillel kapcsolatos intézmények közé tartozik továbbá az államférfi életét, és a brit kormány második világháborús földalatti hadműveleti központját bemutató londoni Churchill War Rooms and Museum, valamint Churchill családi háza, a délkelet-angliai Kent grófságban lévő Chartwell városában.

A Churchill emléktárgyak jelentős részét még sohasem mutatták be az Egyesült Államokban. Mint azt Lee Pollock, a chicagói központ igazgatója elmondta, a szervezet tagjai közül sokan egy könyvtárnak szeretnék ajándékozni a személyes gyűjteményeiket, ahelyett, hogy eladnák azokat. A washingtoni központ így akár több ezer kötetre is szert tehet.

Az anyagi támogatás egy részét a Churchill és a 20. századi brit történelem tanulmányozásának szentelt professzori és kurátori pozíció finanszírozására fordítják. Brit és amerikai származású szülei miatt Churchill mindig is "hídként" tekintett magára a két ország között - mondta Knapp.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár