2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Churchill titkos hadseregének egyik bunkerét

2011. április 6. 08:43 BBC News

Miközben a brit Home Guard második világháborús szerepét mindenhol elismerik, párjáról, a Kisegítő Egységről alig lehet tudni valamit, pedig tagjai alkották volna a náci támadás elleni utolsó védvonalat.

A „Churchill titkos hadseregének” (Auxiliary Units) is nevezett egységet azért állították fel, hogy információkat szerezzen az ellenséges csapatmozgásokról, s egy esetleges szárazföldi invázió esetén ellencsapásokat mérjen a nácikra.

A Forestry Commission Wales nemrégiben egy olyan titkos bunkert fedezett fel, ahol az egység tagjai rejtőzhettek el. A betonból készült építmény Rudry mellett, Caerphilly és Cardiff között, a Coed Coesau-Whips erdőben található; mára ugyan jócskán benőtte a gaz, de már akkoriban is nehezen lehetett észrevenni.

A Coleshill Auxiliary Research Team (CART) történészeinek és egy helyi újság közreműködésének köszönhetően megtisztították a szeméttől és a növényzettől a rejtekhelyet, így most úgy néz ki, mint eredeti állapotában, hatvan évvel ezelőtt. „Fontos az ilyen helyeknek a megőrzése, mivel ezáltal az átlagpolgárok is betekintést nyerhetnek a bunkerek életébe” – nyilatkozta a CART alapítója, Tom Sykes.

Coed Coesau-Whips-t stratégiai megfontolásokból választották, mivel elég magasan fekszik ahhoz, hogy Wales déli részére, illetve a bristoli csatornára is rá lehessen látni. A bunker külső részét földdel fedték be, s úgy tervezték, hogy a naptető működési elvéhez hasonlóan lehessen használni. Az álajtó mögött egy belső terem volt, ahova csúcstechnológiás rádióberendezéseket és térképeket akartak telepíteni, s innen irányították volna a frontvonalon harcoló több száz katonát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár