2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folyatódhat a Sennyei-kastély restaurálása

2011. november 1. 15:36 MTI

Új pályázatot nyújtott be a nagykaposi székhelyű Prosperitas Alapítvány, hogy a Magyar–Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében támogatást szerezzen a bélyi Sennyey-kastély északi és déli szárnyának rekonstrukciójához.

Mihók Gábor, az alapítvány igazgatótanácsának elnöke az Új Szó című pozsonyi napilapnak elmondta: a Prosperitas ugyanennek a projektnek egy korábbi kiírásában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósággal közösen 1,95 millió euró támogatást pályázott meg, melyből 1,57 millió eurót a bodrogközi községben található építmény rekonstrukciójára költhetnek.

A Zemplén új turisztikai céljai elnevezésű pályázat keretében továbbá a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum modernizálására 388 ezer eurót fordítanak, mindkét összeget 5-5 százalékos önrésszel egészítik ki.

Mivel a pályázók szerint a határ menti régiók gazdasági élete élénkítésének egyik legkézenfekvőbb módja a turizmus fejlesztése lehet, így a projekt keretében mindkét ingatlanban turisztikai információs központokat alakítanak ki, melyek tevékenységét a jövőben összehangolják. A kastélyban könyvtár, kiállítótermek, szálláshelyek, tárgyaló és étkező kap majd helyet, valamint egy, a Sennyey családnak emléket állító helyiséget is berendeznek.

A restaurálás első fázisa – mely végig a Kassai Műemlékvédelmi Hivatal szakmai felügyelete alatt zajlott – már korábban lezárult, és rövidesen befejeződik a felújítás második szakasza is. Ennek során az épület falai kívül és belül új burkolatot kaptak, a restaurálást végző cég felújította a villamos vezetékhálózat egy részét, aljzatbetonozásra került sor, valamint az ingatlan padlófűtéséhez szükséges 6200 méternyi csövet is lefektette.

Mihók Gábor az Új Szót úgy tájékoztatta, hogy napokon belül a Sátoraljaújhelyi Önkormányzattal közösen újabb pályázatot adnak be, hogy a kastélyhoz tartozó szárnyépületeket is felújíttathassák. Erre a célra 1,8 millió eurót fordítanának, 640 ezer euró összköltséggel pedig a magyarországi település felett magasodó Szárhegyen található Magyar Kálvária emlékmű környezetének a fejlesztésére illetve más, a turisztikai vonzerő növelését eredményező beruházásokra kerülhetne sor.

A tervek szerint a kastély szárnyépületeiben egyébként szálláshelyeket, konyhát és éttermet alakítanának ki. Ha az alapítvány és az önkormányzat megkapja a kért támogatást, a munkálatok elvégzésére 24 hónap áll rendelkezésre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár