2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a pusztataskonyi kápolna

2011. október 31. 16:22 MTI

Magyarország megújítása szempontjából is példaértékű az az összefogás, mellyel sikerült helyreállítani a pusztataskonyi műemlék kápolnát - jelentette ki Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár vasárnap.

A közigazgatásilag Tiszaburához tartozó Pusztataskony szélén álló kápolnáról szólva Varga Mihály felidézte a település történetét és méltatta az erős szálakkal idekötődő Szapáry-család jelentőségét, amelynek tagjai - mint mondta - az elmúlt csaknem fél évezred során a kultúrától a honvédelmen át a gasztronómiáig "belegyökeresedtek" a magyar történelembe.

A pusztataskonyi kápolna felújítása elnevezésű projekt zárórendezvényén az államtitkár emlékeztetett: a kápolna falai között nyugszik mások mellett az a gróf Szapáry Gyula, aki 1890 és 1892 között Magyarország miniszterelnöke volt, és pályafutása során mindvégig szívén viselte e térség sorsát. Az 1875-ben felszentelt, romantikus stílusú épülettel kapcsolatban kitért arra is: annak felújítása sok ember összefogásának a sikere.

Az eseményen Szapáry György, Magyarország amerikai nagykövete, a kápolna felújításának kezdeményezője elmondta: az Európai Unió és a magyar állam csaknem 32 millió forintos támogatásával az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósult rekonstrukció egyben szimbólum is. Mint kifejtette, annak a jelképe, hogy az életben három olyan közösség van - a család, az alma mater és a haza - amelyhez tartozni elengedhetetlen és amelyhez a kötődést ápolni, őrizni kell.

A beszédeket követően Csóka Gáspár bencés rendi pap áldotta meg az átfogó felújítás és akadálymentesítést követően megszépült épületet, a kápolnában ünnepi szentmisét is tartott a a helyi híveknek és a vendégeknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár