2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivizsgálják Brazíliában a diktatúra bűneit

2011. október 28. 12:14 MTI

A brazil parlament szenátusa szerda este amellett döntött, hogy hozzanak létre egy bizottságot az 1964 és 1985 közötti diktatúra bűneinek a kivizsgálására.

Nem sokkal ezt követően pedig az uruguayi parlament arról a törvénytervezetről döntött, amely szerint az ottani diktatúra (1973-85) időszakában elkövetett emberi jogok elleni bűncselekmények elévülhetetlennek minősülnek.

Brazíliában a törvényhozás alsóháza már elfogadta az "igazság bizottságának" a létrehozását. A döntésre még áldását kell adnia Dilma Rousseff államfőnek, aki maga is megjárta a diktatúra börtöneit, és meg is kínozták. A brazil baloldali erők már régóta követelik a sötét múlt feltárását hivatott testület létrehozását. A parlamenti határozat azonban kiköti azt is, hogy nem vonják kétségbe azokat rendeleteket, amelyek elítélt katonatiszteket részesítettek kegyelemben.

Uruguayban ezzel szemben a sokat vitatott elévülhetőségi törvény visszavonására, és az egykori feltételezett bűnösök elleni eljárást lehetővé tevő törvénytervezetre szavaztak a képviselők. A kezdeményező, a Rousseffhez hasonlóan a diktatúra idején sokat szenvedett José Mujica elnök baloldali pártja volt.

Az uruguayi társadalmat megosztó, 1986-ban hozott elévülhetőségi törvény értelmében a bíróságok csak a kormány felhatalmazása alapján kezdhettek eljárást az emberi jogok ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsított személyek ügyében. Mostantól ez a kötelezettségük megszűnik, és belátásuk szerint cselekedhetnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár